Марко Миљковић и Вељко Беливук Фото: Принтсцреен/Тв Пинк
25/08/2021 u 18:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Личне информације o оперативцима стигле до кавчана?: "Пратимо ти породицу, знамо гдје живиш"

Ријеч је о инспекторима који су учествовали у истрагама против кавачког клана и његове српске филијале коју су предводили Вељко Беливук и Марко Миљковић

МУП Србије покренуо је читав низ мјера после оперативих сазнања о угроженој безбједности неколицине инспектора и њихових породица, пише Kurir.rs.

Ријеч је о инспекторима који су учествовали у истрагама против кавачког клана и његове српске филијале коју су предводили Вељко Беливук и Марко Миљковић.

Утврђено је да су неке личне информације појединих оперативаца исцуриле до кавчана.

- Непобитно је установљено да је фотографија једног истражитеља из МУП завршила код шефа кавачког клана Радоја Звицера. Он је путем својих канала, прије него што је побјегао, тражио да сазна ко је све укључен у истрагу против њега и његове београдске екипе. Имао је на вези и инспектора МУП Србије који је сликао једног од колега за кога је знао да је у вези са том истрагом и снимак послао Звицеру - каже добро обавјештени извор из полиције Србије.

Он у интересу интерне истраге у МУП не може више да говори о томе, међутим, потврдио је да се интерна истрага води истовремено води и због других догађаја.

- "Сивим" каналима до другог полицајца стигла је фотографија вртића у који му иде дијете. Ту фотографију наручили су ухапшени припадници Беливукове екипе из затвора у коме се налазе, а један од њихових чланова који је још на слободи одрадио је посао праћења и фотографисања и доставио слику полицајцу. Порука је: "Пратимо ти породицу. Знамо гдје живиш" - наводи извор из истраге.

Већ извјесно вријеме посебно обучена служба полиције надгледа све трагове који воде до њихових угрожених колега, а и канал цурења информација ка криминалцима је "затворен". Ипак, мјере опреза дигнуте су на највиши ниво.

Размишља се, зависно од развоја ситуације и нових података, и о промени идентитета потенцијално угрожених и поступања према њима као да су заштићени сведоци.

Заштита на првом мјесту

Ницовић сматра да је кртица највероватније неко од руководилаца у полицији и наводи да су такви до сада морали бити откривени.

- У оваквој суитуацији сада је најбитније носити се на прави начин са последицама и заштити најневиније жртве односно породицу полицајаца који су одговорно радили свој посао, а сада су им главе у торби. Полиција односно држава мора да обезбједи унапређену заштиту за њих. То обухвата бољу опрему, безбједније аутомобиле, мобилне телефоне и даноноћно обезбјеђивање угрожених лица како би до њих не би могли да дођу криминалци - рекао је Ницовић.

Марко Ницовић, бивши начелник београдске полиције, адвокат и члан Свјетске асоцијације шефова полиције, каже да су полицајци који су радили на случају морали имати одвојену групу из које информације нису смјеле да цуре. Међутим, сада је, према Ницовићевим ријечима, приоритет заштита часних полицајаца и њихових породица које су жртве читаве ситуације.

Цурење информација је током истраге против Беливукове банде утврђено на више позиција у МУП. Неколицина полицајаца су од раније под истрагом због тога. Истраживање улоге бивше државне секретарке Дијане Хркаловић у дјеловању клана Беливук - Миљковић и фаворизовању кавчана у односу на шкаљарски клан у њиховом крвавом рату није прекинуто. Такође, више пута је министар полиције Александар Вулин поновио да очекује да ће оптужница против овог клана бити проширена.

Коначно је покренута истрага и у региону јер и у Црној Гори кад је ријеч о рату кавчана и шкаљараца постоје исти проблеми. 

(Kurir.rs/Srpski telegraf)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:55