Бећковић / Фото: SPUTNIK/Радоје Пантовић
28/03/2022 u 19:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Матија Бећковић: Забрана руских медија ме подсјећа на бољшевичка времена

Запад на страшан начин започиње нову историју, а циљ је да гледамо туђим очима, каже академик и пјесник

На страшан начин почиње једна нова историја у 21. вијеку, поново су људи ућуткани, а забрана руских медија од стране Запада подсјећа на бољшевичка времена, изјавио је за Спутњик академик Матија Бећковић.

Велики српски пјесник наводи да „Русији никада ништа није опроштено, а да је Америка себи опростила више него што је опростио ико икада.

- Али, истина и лаж нису исто, на лажима се ништа не може одржати, то смо се увјерили и за нашега живота- казао је Бећковић за Спутњик. 

Коментаришући свјетску хистерију којом се покушава одстранити цјелокупна руска култура, један од наших највећих пјесника подсјећа да су увијек највише биле цијењене оне књиге које су забрањене.

- Увијек су најцјењенији били они писци који су били проскрибовани и они текстови који се нису смјели читати. И то се неће никада промијенити - напомиње академик Бећковић.

О забрани руских медија и „епидемији“ лажних вијести које се свакодневно пласирају о Русији, он каже да га све то подсјећа на она бољшевичка времена.

- Подсјећа ме на времена када се свакој ријечи придавао највећи значај, стиху, некој књизи или изјави. Одрасли смо у уверењу да се у новинама не лаже, а на крају смо чули да су изједначени истина и лаж. А Доналд Трамп је запрепастио читав свијет кад је казао да `Си-Ен-Ен` лаже, да `Њујорк Тајмс` лаже, да `Вашингтон Пост` лаже, да `Тајм` лаже. То се прије њега није чуло, јер све оно што су ти медији писали, говорили, за нас су биле као Божје заповијести. А онда се догодило да је забрањен Трамп и да он исто тако не може да говори шта му падне на памет у вријеме кад је проглашена слобода говора. А завршило се на најгори начин- навео је он. 

Бећковић сматра да постоји разлог због чега се туђим медијима не дозвољава да проговоре.

- Има неки разлог због чега се то не допушта. Наш свет мисли кад гледа телевизију да то гледа својим очима. Он не види ни сниматеља, ни новинара, ни уредника, ни ту телевизију која то емитује, него мисли да је он то видео. Е, сада, полако се почиње схватати да је ипак чудно то да се камера нашла баш ту да сними неког мученика који излази из неке рушевине, а да иза тога постоји читава једна политика и пропаганда. На страшан начин се започиње једна нова историја у 21. веку, онако како је била почела прије једнога вијека и кад се нико није надао да ће доћи слобода. А када је дошла слобода, онда је то ускоро и демантовано и поново су људи ућуткани- закључио је пјесник.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 08:06