Јаков Милатовић / - Влада ЦГ
25/09/2021 u 18:13 h
Дан порталДан портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министар Милатовић за „Политику”: Србија је за Црну Гору више од економије

Иако су традиционално добри односи повремено били у дисбалансу услед политичких превирања, акценат треба да буде на његовању и унапређењу односа ове двије државе на свим пољима, поручио је Милатовић

Након осам мjесеци од формирања нове Владе Црне Горе, министар за економски развој Јаков Милатовић у интервју за „Политику” оцjењује да су видни резултати у области економије „умирили критичаре опште праксе”, јер су резултати остварени, полетjели су авиони нове националне компаније „Ер Монтенегро”, буџет и приходи од туризма су око 700 милиона евра, што се примакло рекордној туристичкој „берби” из 2019. године.

Колико је Србија важна за Црну Гору и обрнуто кад је рijеч о економском развоју? Како се одвија привредна сарадња и што очекујете у будућности?

– Србија је за Црну Гору више од економије и обрнуто. Црну Гору и Србију везују заједничка историја и добри односи, пријатељски, родбински, али и економски, те је њихова међусобна зависност природна. Иако су традиционално добри односи повремено били у дисбалансу услед политичких превирања, акценат треба да буде на његовању и унапређењу односа ове двије државе на свим пољима. То очекују наши грађани, и то је сасвим природно. Сматрам да је будућност привреда свих земаља западног Балкана интеграција у јединствено тржиште, унутар којег ће се одвијати слободан проток роба и услуга, а које ће као такво бити дио заједничког европског тржишта. Наше државе и наша тржишта су мали, због чега треба да створимо јединствено тржиште и јединствени инвестициони простор. Србија је много напредовала у економији у претходном периоду. Нас у Црној Гори тај напредак радује. Желимо да се у наредном периоду још снажније посветимо економској сарадњи, заједничким пројектима и да представимо и вашој привреди користи од улагања у Црну Гору – казао jе Милатовић за „Политику”.

Рано је за коначне оцјене, али ипак, може ли се већ сад оцијенити да је туристичка сезона успјешна?

– Туристи су препознали Црну Гору као безбједну и одговорну дестинацију, па су наше процјене да ће ове године сезона бити 65 одсто од оне која је била 2019. године очито биле врло реалне. Према прелиминарним извјештајима реализације буџета, а и на основу података о оствареном броју ноћења туриста, потрошњи електричне енергије, наплаћеним туристичким таксама и другим показатељима, можемо процијенити да ће наш годишњи план прихода од туризма у износу од око 700 милиона еура бити остварен већ на крају трећег квартала. Ово је невјероватан резултат у поређењу са 144 милиона еура прихода од туризма у прошлој години. Задовољан сам што смо заједничким напорима успјели да остваримо оно у шта је мало ко вјеровао прије почетка туристичке сезоне. Током јула и августа било је 95 одсто туриста у односу на 2019. годину. Опоравак туризма имао је позитивне ефекте на цјелокупну економску активност, па ми ове године очекујемо раст од 10 одсто, што је у односу на пад економије од 15 одсто у прошлој години, опет изузетно велики резултат – казао је Милатовић.

Да ли је посјета гостију из Србије, али и остатка региона, испунила ваша очекивања?

– Србија, а и регион, имају заиста велико учешће у броју туриста: више од 70 одсто туриста ове године су туристи из региона, а велики број њих дошао је управо из Србије. Нажалост, претходне године, услед затварања граница које је примијенила бивша власт, држављани Србије су били спријечени да дођу у Црну Гору и проведу одмор овдје. Могу са сигурношћу да кажем да је нова влада ту грешку исправила, па су ове године туристи из Србије без икаквих ограничења долазили код нас. Туристи из Србије су за Црну Гору и више од гостију. Многи од њих имају и родбину и некретнине у Црној Гори и више су него добродошли. Туристи из Србије веома добро познају Црну Гору и то је још једна ствар која говори у прилог томе да се у нашој земљи осјећају као код куће – истакао је Милатовић у интервјуу.

Нова национална компанија „Ер Монтенегро” почела је с летовима ка Београду, али и другим градовима Европе. Да ли сте задовољни досадашњим радом компаније?

– Имајући у виду да је након што је претходна власт дугогодишњим недомаћинским односом угасила „Монтенегро ерлајнз” и то постало видљиво баш у вријеме кад је нова власт ступала на дужност, чињеница да је нова национална авио-компанија „Ер Монтенегро” подигнута од нуле за неколико мјесеци, нескромно ћу рећи да је то преседан у авио-индустрији. За нешто нешто мање од три мјесеца остварено је више од 850 летова и превезено више од 70.000 путника и то према дестинацијама које су из угла црногорског туризма веома значајне, укључујући Љубљану, Франкфурт, Истанбул, Бањалуку и Београд. Јасно је да је Београд главна дестинација ове компаније, и у почетку су ка њему организована три лета дневно, док их је у сезони било четири, из Подгорице и Тивта. Што се тиче владе, став према „Ер Монтенегру” је врло јасан, а то је стварање предуслова за ефикасну компанију која послује по тржишним принципима – закључио је Милатовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 15:09