Mira Markovic / REUTERS
25/10/2021 u 18:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мира Марковић се тајно састала са Зораном Ђинђићем

- Мира је имала јако негативну улогу за вријеме зимских демонстрација 1996. кад је Јовица Станишић спасао Србију грађанског рата - каже Горан Весић

Замјеник градоначелника Београда Горан Весић открио је занимљиве епизоде из блиске прошлости о којима се ријетко прича, иако су и буквално мијењале историју Србије. То поготово важи за преломне тренутке у којима су главни протагонисти били убијени премијер Србије Зоран Ђинђић, дугогодишњи предсједник државе Слободан Милошевић, његова утицајна жена Мира Марковић, шеф Државне безбедности Јовица Станишић и многи други, пише Курир.

Весић је у емисији "Голи живот" на ТВ Хепи, између осталог, испричао како је организовао да Мира Марковић дође код тадашњег премијера Србије Зорана Ђинђића, што се десило у периоду након изручења Милошевића Хагу.

- Један наш заједнички пријатељ, ја нисам имао више контакт са њом, јер да се благо изразим није било баш пријатно, рекао ми је да Мира Марковић жели да се види са мном. Ја сам наравно пристао и отишао, јер не могу да одбијем да се не видим с неким ко је у таквој ситуацији. Шта год се десило, њен супруг је изручен и морамо да разговарамо. Видио сам се са њом и она ме је замолила да питам Ђинђића да ли жели да се види са њом. Отишао сам код Ђинђића, он је био премијер, и питао сам га да ли жели да се види с Миром, он је рекао "Да, али само, молим те, организуј да дође у владу увече, да нема пуно људи". И тако је и било. Ја сам отишао по њу, одвезао сам је у Владу, она је остала с њим и то је трајало тако. Ја нисам присуствовао састанку - описао је Весић.

О садржају састанка сазнао је нешто касније:

- После седам, осам дана дошао сам до њега неким другим поводом и питао сам га како је било с Миром. Он је рекао: "Све је то ок, све је то договорено". Тражила је неку помоћ, више се не сјећам око чега. Каже он мени: "Али знаш шта ме је изненадило? Остала је овдје сат и 50 минута. Десет минута је причала о Милошевићу, а сат и 40 минута о себи". Ја му кажем: "Знаш шта, то ти је Мира, она је центар свијета". Људи који их нису познавали, нису то разумјели. Имала је јако негативну улогу за вријеме зимских демонстрација 1996. кад је, морам да кажем, Јовица Станишић спасао Србију грађанског рата.

Весић тврди да је улога Станишића у тим турбулентним догађајима била немјерљива.

- Мислим да мало људи у Србији зна колико је значајну улогу Јовица Станишић одиграо у тим временима. Он јесте био Милошевићев човек, у смислу да је био његов шеф ДБ, али је водио рачуна да не дође до грађанског рата. А Србија је од новембра 1996. па даље била буквално на ивици грађанског рата - подсјетио је он.

Према његовој оцјени, Мира Марковић и њена странка Јул у то вријеме су имали изузетно негативну улогу - покушавали су да изазову сукобе на улици, да то послужи као повод да интервенише полиција, да се уведе ванредно стање...

- Тада сам ја одржавао везу између кабинета Јовице Станишића и штаба који је организовао демонстрације. Поруке су биле да водимо рачуна да избјегнемо мјеста на којима нас чекају батинаши. Мира, односно људи око ње су организовали батинаше... Најдраматичније је било кад је био контрамитинг у децембру 1996, када смо добили буквално цијелу трасу на којој су они поставили људе. Тада је Ђинђић у посљедњем тренутку промијенио трасу и то је била убједљиво најдужа шетња, јер су људи морали да буду буквално одвучени са Теразија да не дође до грађанског рата. Ту је један човјек већ био изгубио главу, вадили су се пиштољи и заиста је било на ивици грађанског рата. Он није навијао за опозицију али је спречавао да дође до сукоба. Ја сам информације преносио Ђинђићу - објаснио је Весић.

Он је потврдио приче да се Ђинђић са Станишићем виђао на славама код Милорада Вучелића.

- Али то није била та врста формалног контакта. Да, виђали су се код Вучелића, а билу су ту разни људи, био је Аркан и други. Ђинђић му то никад није заборавио. Неко ће помислити да је то коинциденција, али Станишић није никад оптужен у Хагу док је Ђинђић био жив - напоменуо је Весић.

(Курир.рс)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:55