/ - FOTO: ARHIVA
18/10/2022 u 15:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mještani rodnog sela Tome Zdravkovića žele da mu sagrade muzej: On je fenomen

Nije mario za novac, a za slavu je znao da je prolazna, kažu mještani

Mještani Pečenjevca, rodnog sela legendarnog Tome Zdravkovića, pokrenuli su inicijativu da otvore Tomin muzej.

Mještani planiraju da obnove njegovu porodičnu kuću i da naprave mjesto u kojem će se okupljati ljubitelji Tomine muzike.

Toma je često dolazio u svoje rodno Pečenjevce. Tu se, kako je govorio, osjećao najbolje uz iskrene prijatelje, komšije i rođake.

Sa Miodragom Rakićem Žućom obilazio je kafane, tugovao, radovao se, pjevao i plakao u isto vrijeme, kako je samo on to umio i znao. Tominu priča nikada ne može do kraja da se ispriča.

- Fenomen Tomin, mi smo to uvijek govorili da, kada je u pitanju njegova muzika, da ga vole generacije sadašnje, koje ga nikada nisu poznavale, vole njegovu muziku. I on uvijek živi sa nama i živeće sa nama- kaže Tomin prijatelj, Miodrag Rakić Žuća iz Pečenjevca.

Tomine pjesme postale su dio naše muzičke baštine. Niko tako nije otvarao dušu i nesebično davao sebe u svojim nastupima. Nije mario za novac, a za slavu je znao da je prolazna.

Mještani Pečenjevca prije desetak godina podigli su Tomi u centru sela spomen ploču. Uspomene na davne dane oživjela je i supruga Gordana koja je obišla njegovu porodičnu kuću.

Nažalost, zbog nerazjašnjenih imovinskih odnosa propada. Gordana je podržala inicijativu mještana da ova kuća postane muzej posvećen legendarnom kantautoru.

- Hoću da pomognem sve što mogu. Tu su neki drugi problemi i ja se nadam da će se riješiti pozitivno. Toma je tu nalazio nekakav mir i vraćao se u djetinjstvo- navodi Gordana Zdravković.

- Samo imovinsko-pravni odnosi još nisu rešeni. Nadamo se da će da se reše i da krenemo da relizujemo našu ideju. Tu bi bile Tomine ploče, Tomine neke stvari, sve što se vezuje za Tomu- zaključuje Staniša Cvetanović iz Pečenjevca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. oktobar 2024 07:39