/ Метју Палмер - YOUTUBE SCREENSHOT
02/06/2021 u 06:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Након Приштине, Палмер данас стиже у Београд

Замјеник помоћника америчког државног секретара Метjу Палмер поручио jе у Приштини да "диjалог о нормализациjи односа између Косова и Србиjе треба да се оконча узаjамним признавањем"

Послије дводневне посјете Косову, замјеник помоћника америчког државног секретара Метjу Палмер долази данас у Београд, сазнаjе "Блиц". Специjални представник ЕУ за диjалог Београда и Приштине Мирослав Лаjчак, према досадашњем плану, допутоваће дан касниjе. Према незваничним наjавама, у четвртак би требало да се одржи састанак високих фунцкионера САД и ЕУ с предсједником Србиjе Александром Вучићем.

Циљ састанака у Приштини и Београду jе припрема за наставак диjалога у Бриселу средином jуна. Ни у Приштину, ни у Београд, како сазнаjемо ниjе донијет, нити испостављен списак конкретних захтјева или такозвани нон пеjпер. Бриселски састанак би требало да буде обнављање процеса диjалога и први сусрет на високом нивоу предсједника Вучића и премиjера у Приштини Аљбина Куртиjа.

Замјеник помоћника америчког државног секретара Метjу Палмер поручио jе у Приштини да "диjалог о нормализациjи односа између Косова и Србиjе треба да се оконча узаjамним признавањем". Специjални изасланик Европске униjе за диjалог Мирослав Лаjчак рекао jе да ова 2021. "има потенциjал да буде добра година за односе између ЕУ и Западног Балкана".

Палмер каже да jе главни циљ диjалога узаjамно признање и кораци на путу двије земље ка чланству у ЕУ. Поновио jе да су САД партнер у процесу и да jе "визиjа региона унапређење диjалога ка постизању коначног споразума".

Када jе ријеч о формирању Заjеднице општина са српском већином, а на коjу се чека практично годинама, међународни представници су рекли да jе на "странама у диjалогу да пронађу рјешење".

Замјеник помоћника америчког државног секретара Метjу Палмер током досадашње посјете говорећи о свом ангажману више се бавио истицањем шта стране постизањем споразума могу да добиjу у области економиjе. Тако jе рекао да jе свеобухватни споразум о нормализациjи односа Косова и Србиjе кључан за привлачење више америчких и других страних инвестициjа, али и да jе споразум двије стране важан и за стварање преко потребних радних мјеста за становнике Косова и цијелог региона.

С друге стране, изасланик Европске униjе за диjалог Београда и Приштине Мирослав Лаjчак више jе причао о политичком сегменту договора Београда и Приштине. Он каже да би постизањем споразума са Србиjом, Косово добило статус земље кандидата за приступање ЕУ. Лаjчак, међутим, ниjе до сада прецизирао како би Косово обезбиједило статус земље кандидата, jер од 27 држава чланица Униjе пет не признаjе независност Косова - Шпаниjа, Грчка, Кипар, Румуниjа, Словачка.

- У новембру ће бити самит ЕУ и ове платформе су прилика да Балкан напредуjе, укључуjући и Косово - поручио jе Лаjчак.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 04:24