Дарко Шарић / - Нова
25/09/2023 u 17:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nastavljeno suđenje Darku Šariću za planiranje ubistva i diskreditaciju svjedoka saradnika

Tokom današnjeg ročišta izvršen je uvid u pisanu dokumentaciju, koja je dio spisa predmeta, a odnosi se na zapisnike o pretresanju stanova i kuća optuženih, ali i na potvrde o privremeno oduzetim predmetima od njih

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje Darku Šariću, njegovom bivšem advokatu Dejanu Lazareviću i još 13 osoba za planiranje ubistva i diskreditaciju svjedoka saradnika Nebojše Joksovića.

Tokom današnjeg ročišta izvršen je uvid u pisanu dokumentaciju, koja je dio spisa predmeta, a odnosi se na zapisnike o pretresanju stanova i kuća optuženih, ali i na potvrde o privremeno oduzetim predmetima od njih.

Oduzeti su automobili, telefoni, laptopovi, usb memorije, skupoceni satovi, kao i novac.

Među dokumentima koji su prezentovani bio je i zahtjev za državljanstvo Republike Srbije na ime Duška Šarića, koji je pronađen prilikom pretresanja stana jednog od optuženih policajca u ovom postupku Milutina Radovanovića. Zatraživši riječ, kako bi se na to referisao, Radovanović je naveo da je njegova supruga potpisala potvrdu o oduzetom dokumentu. Tako je, prema njegovim riječima, ona učinila zbog toga što je bila primorana, jer je samo pretresanje stana tog dana trajalo osam sati, a policija ju je navodno držala zatvorenu u stanu i prijetila da će joj oduzeti dijete ukoliko ne potpiše dokument.

Inače Duško Šarić je rođeni brat Darka Šarića i on je optužen u ovom postupku kao dio ove organizovane kriminalne. Sudi mu se u odsustvu, jer se nalazi u bjekstvu, prenosi N1.

Najviše pažnje, ali i u pojedinim momentima i najviše polemike, koja nije bila žustra, izazvala je dokumentacija koja se odnosi na Dalibora Ristića, a to su njegove izjave o kojima su sačinjene službene bilješke, kao i operativni izvještaji MUP-a, koji nose oznaku „službena tajna“.

Veljko Delibašić, advokat dvojice optuženih policajaca Danila Stojanovića i Milutina Radovanovića, kazao je da je upravo Dalibor Ristić bio njihov doušnik i saradnik MUP-a godinama, kao i da su na osnovu njegovih informacija oni dalje delali.

Zapravo je Dalibor Ristić prenosio informacije da Nebojša Joksović (svjedok saradnik u postupku koji je protiv Šarića vođen za šverc kokaina) i Saša Cvetinović planiraju likvidaciju biznismena Gorana Nikolaševića, na taj način što je upravo on trebalo da postavi bombu ispod automobila Nikolaševića.

Ovaj postupak se i vodi zbog toga što Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti Darka Šarića i njegove saradnike između ostalog i zbog planiranja ubistva i diskreditacije Nebojše Joksovića.

U optužnici se navodi da je Šarić napravio plan da se iz „bezobzirne osvete“ ubije Joksović, a kako njegovi saradnici nisu u tome uspjeli, Šarić je naložio diskreditaciju Joksovića, kako bi na taj način izgubio status svjedoka saradnika.

Sve to je Šarić, dok je bio u pritvoru, sa svojim advokatom Dejanom Lazarevićem i drugim saradnicima dogovarao u porukama kroz „skaj“ aplikaciju, za zaštićenu komunikaciju, na kriptovanom telefonu. To je otvorilo i pitanje, koje je do danas bez odgovora, kako je Darko Šarić mogao da koristi telefon dok je boravio u jednom od najstrože čuvanih pritvora u zgradi Specijalnog suda.

Činjenica da prilikom pretresa pritvorske ćelije u kojoj je boravio Šarić nije pronađen nikakav telefon, sa sobom povlači i pitanje odgovornosti onih koji su mu telefon obezbedili i potom sklonili.

Inače sudsko veće u ovom postupku donijelo je odluku već na prvom ročištu glavnog pretresa da se sadržaj poruka iz „skaj“ komunikacije, na kojima se većinski temelji optužnica prihvati kao dokaz, međutim ostalo je da takvu odluku konačno potvrdi Apelacioni sud.

Dalibor Katančević, advokat Darka Šarića na kraju ročišta zatražio je da Šariću bude ukinut pritvor i da bude prebačen u zatvor kako bi mogao da počne sa izdržavanjem kazne po presudi za šverc kokaina. Iako ovo nije prvi put da Šarićeva odbrana ovo traži za njega, sudsko veće nije prihvatilo ovaj predlog.

Takođe, veće nije prihvatilo ni druge predloge advokata koji su za svoje klijente tražili ukidanje pritvora ili zamjenu određene postojeće mjere blažom mjerom.

Jedino u slučaju optuženih policajaca Danila Stojanovića i Milutina Radovanovića, sudsko vijeće je odlučilo da prihvati jemstvo koje je za njih dvojicu ranije ponudio njihov branilac, ali je određen iznos jemstva od po 100.000 evra.

Predsjednik sudskog vijeća Zoran Šešić kazao je da taj iznos jemstva nije samo keš, već može da bude i stan, odnosno hipoteka na stan, a da je danas to prosječna vrednost jednog stana. Kazao je još i da će na taj način jedino osigurati da će se optuženi policajci pojavljivati na suđenju do kraja procesa.

Podsjetimo, Darka Šarića je Apelacioni sud pravosnažno osudio na 14 godina zatvora za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope. Osim što je Apelacioni sud Šarića osudio na nižu kaznu zatvora (za godinu dana) od svoje prvobitne presude, Šarić je dobio manju kaznu od svog podređenog saradnika Gorana Sokovića koji je tada osuđen na 15 godina zatvora.

Zbog toga što se Darko Šarić i dalje nalazi u privoru, on još uvijek nije na izdržavanju kazne po ovoj presudi.

Takođe, u toku je još jedan postupak protiv Šarića. Riječ je o ponovljenom postupku za pranje više od 20 miliona evra, za koje se sumnja da su stečeni švercom narkotika. Šarić je za to krivično djelo bio prvostepeno osuđen na devet godina zatvora, ali je Apelacioni sud tu presudu ukinuo i naložio da se njemu i ostalim optuženima u tom postupku sudi ispočetka.

Nastavak suđenja je zakazan 16. oktobar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 14:31