Фото: N1 (скриншот)
03/08/2021 u 19:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нинић: Веза власти и Беливука постоји, функционери гостују на телевизијама гасећи пожар

Тужилац је могао и самостално да позове одређене актере које су помињали у истрагама и изведе одређене закључке. Тужилаштво је паралисано, наводи адвокат Иван Нинић

Адвокат Иван Нинић сматра да ће кривична пријава, коју су Милош Вучевић и Ђорђе Комленски подњели против предсједника Србије Александра Вучића и министра унутрашњих послова Александра Вулина, највјероватније бити одбачена без извођења озбиљних доказних радњи, јавља N1.

Нинић је објаснио да је кривична пријава иницијални акт оптужења и да може да је поднесе свако, али да то најчешће ради полиција. Након предаје, како наводи, тужилац предузима радњу тужилачке истраге и одлучује да ли ће ићи на утужење или одбацивање.

-Вучевић своју пријаву базира на основу медијских написа, чак одабраних медија, али градоначелник Новог Сада је уједно правник и не би смио да прави процедуралне грешке. Пријаву подноси Републичком јавном тужилаштву које није ни мјесно а ни стварно надлежно. Републичко јавно тужилаштво надзире рад нижих тужилаштава, предузима мјере у циљу уставности и законитости и поступа по ванрердном правном лијеку, нема никакву надлежност по овом случају- објашњава Нинић.

Како наводи, сада пријаву преузима тужитељка Загорка Доловац, која треба да се упозна са садржајем и да је делегира месном или надлежном тужилаштву.

-Ово видим као перформанс, имали смо га и у случају афере Јовањица, не вјерујем да Вучевић није упознат с процедурама. То сад треба да се експлоатише у таблоидима, а вјероватно ће се ставити такча да нема елемената кривичног дјела. Власт тако функционише, ово смо већ видели, други пут спроводе операцију контроле штете, некад су то радили полиграфом- додаје.

Сматра да је цио перформанс порука шта власт мисли о правосуђу.

-Тужилац је могао и самостално да позове одређене актере које су помињали у истрагама и изведе одређене закључке. Тужилаштво је паралисано. Замислите подносите пријаву Загорки Доловац коју сте прије неки дан реизабрали. Нека веза између највиших представника власти и Беливука постоји, тужилац ту везу није истражио, а имао је простора и времена. Један исказ датира од 7. јула, након тога представници власти почињу да гостују на телевизијама гасећи пожар. Онда министар полиције каже чућете то и то, сазнаћете то ти то… Како неко ко није учесничк кривичног поступка може да буде упознат с исказом“-пита се Нинић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 00:14