/ - фото: UNSPLASH
02/12/2021 u 09:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нова пресуда за убиство новинара Славка Ћурувије

За подстекавање на тешко убиство Ћурувије оптужени су тадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић и шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић

Посебно одјељење Вишег суда у Београду (Специјални суд) изрећи ће данас нову пресуду четворици некадашњих припадника државне безбједности (ДБ), оптужених за убиство новинара и власника "Дневног Телеграфа" Славка Ћурувије 11. априла 1999., јавља Nova S.

Ово ће бити друга првостепена пресуда, која се изриче након што је прву прошле године укинуо Апелациони суд и наложио да се понови суђење.

За подстекавање на тешко убиство Ћурувије оптужени су тадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић и шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић.

Као саизвршиоци у убиству, оптужницом су означени оперативац београдског центра Ратко Ромић и припадник резервног састава ДБ-а Мирослав Курак који је у бјекству, па ће му пресуда бити изречена у одсуству.

У завршној ријечи Тужилаштво за организовани криминал предложило је суду да све оптужене осуди на максиманлне затворске казне од по 40 година, док је одбрана тражила ослобађајуће пресуде тврдећи да они нису наложили, организовали или извршили ово убиство, нити да за то има доказа.

Теза одбане је да је овај поступак покренут против њих јер нијесу пристали да лажно свједоче против некадашњег предсједника СРЈ Слободана Милошевића.

Такође, интересантно је да једини очевидац убиства, Ћурувијина пријатељица Бранка Прпа није видјела оптужене као извршиоце, Ратка Ромића и Мирослава Курака, на мјесту убиства, већ друго лице.

Свејдочење некадашњег команданта Јединице за специјалне операције Милорада Улемека Легије у истрази од 8. јануара 2014. године, које је тужилаштво представило као кључно у овом поступку, показало је да он нема непосредна сазнања о убиству Ћурувије.

Четворица оптужених су после првог суђења били осуђени на укупно 100 година затвора, али је та пресуда укинута одлуком Апелационог суда који је наложио понављање суђења, јер је пресудом у случај уведено НН лице као непосредни извршилац убиства, што је супротно оптужници.

У оптужиници се тврди да је Ћурувију убио Курак, а да му је саучесник био Ромић, који је, наводно, дршком пиштоља ударио у главу Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу.

Нјих су на то, према оптужници, подстакли Марковић и Радоњић.

Тужилаштво тврди да је мотив за убиство било Ћурувијино иступање у домаћој и страној јавности, као и његова критика тадашњег предсједника СРЈ Слободана Милошевића и његове супруге Мирјане Марковић.

Ћурувија је праћен све до убиства, а нарочито интензивно је праћено његово кретање 10. и 11. априла 1999. године, када је, према оптужници, он ликвидиран у хаустору зграде у Светогорској улици гдје је живио.

Убијен је између 16:39 и 16:45, док је са њим у друштву била његова пријатељица и очевидац убиства Бранка Прпа у дворшту испред улаза у зграду, гдје су се налазиле просторије маркетинг службе „Дневног телеграфа“.

Прпа од почетка поступка тврди да оптужене не препознаје као извршиоце убиства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:53