Miloš Vučević / RTRS
06/07/2024 u 18:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Obilježena godišnjica stradanja Srba iz Srebrenice, Bratunca i regije Birač

U okviru višednevnog obilježavanja stradanja Srba pod nazivom “Petrovdanski dani”, na vojničkom i gradskom groblju u Bratuncu, danas je održana centralna manifestacija.

Odata je pošta u spomen na 3.276 žrtava koje su ubijene za četiri godine u ratu na prostoru Srebrenice, Bratunca, Srednjeg Podrinja i opština regije Birač.

Na skupu u Bratuncu prisustvovale su delagacije Republike Srbije i entiteta Republika Srpska (RS), kao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, ruski ambasador u Bosni i Hercegovini, Igor Kalabuhov, i predstavnici opština Srebrenica, Bratunca i susjednih opština iz regije Birač.

Prisustvovalo je, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, i nekoliko hiljada građana koji su organizovano u pedesetak autobusa doputovali iz više gradova Srbije.

- Ove dane pamtimo jer su Srbi u Srebrenici i okolnim selima ubijani skoro svakog dana. Nastojimo da pamtimo stradanje naših sugrađana, ali nam je žao što do sada niko za ove zločine nije odgovarao - rekao je načelnik opštine Srebrenica, Mladen Grujičić.

Srpski premijer Miloš Vučević je na obilježavanju podsjetio da su vlade Srbije i entiteta RS usaglasile deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava srpskog naroda, koja, između ostalog, podrazumijeva “da se sjećamo žrtava iz posljednjeg rata”.

Svečanom akademijom i liturgijom počeli "Petrovdanski dani‘‘: Vјerom i hrabrošću čuvamo zavičaј u sebi

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 14:12