ДИЈАНА ХРКАЛОВИЋ/ - МУП РС / - ДИЈАНА ХРКАЛОВИЋ/ - МУП РС
17/10/2021 u 21:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Ово је "топ" десет сарадника Дијане Хркаловић : Помагала "кавчанима" у ликвидацијама “шкаљараца”

После откривања афере око прислушкивања предсједника Србије Алексндра Вучића, неколико њих је ухапшено или осумњичено за кривична дјела

Екипу најближих сарадника Дијане Хркаловић у МУП Србије чинило је ових десет високорангираних полицајаца, открива ексклузивно Blic.rs.

Истрага: Хркаловић помагала "кавчанима" у ликвидацијама истакнутих припадника “шкаљарског клана”

После откривања афере око прислушкивања предсједника Србије Алексндра Вучића, неколико њих је ухапшено или осумњичено за кривична дјела. Заједничко им је и да их је директор полиције Владимир Ребић тада "смијенио" тако што су, заправо, прераспоређени на мјеста у полицији са истом, или чак већом платом, или су задржали старе плате и радна мјеста, а бивају формално помјерени са њих као "привремени премјештај".

Неки од њих су, попут Илије Милачића, у међувремену јавно проговорили о догађањима у вријеме док је у МУП Србије жарила и палила Дијана Хркаловић, тадашња државна секретарка. Неки од њих су, попут Дејана Миленковића Багзија, и свједочили о догађајима из времена убиства каратисте Властимира Милошевића на трамвајским шинама и потоњег прислушкивања предсједника Србије Александра Вучића.

Дијаниних 10:

1. Дејан Ковачевић

Био начелник Управе криминалситичке полиције (УКП).

После одласка Небојше Стефановића из МУП пребачен на мјесто помоћника директора полиције.

2. Срећко Лазић

Био замјеник начелника УКП, привремено премјештен на мјесто помоћника команданта Жандармерије.

3. Дејан Миленковић Багзи

Био начелник Службе за специјалне истражне методе УКП (ССИМ), премјештен за главног координатора код директора полиције. Против њега је, заједно са Дијаном Хркаловић, подњета кривична пријава у којој се он терети за злоупотребу службеног положаја.

4. Данило Стојановић Дача

Био начелник Службе за криминалистичко-обавјештајне послове УКП (СКОП), привремено премјештен за главног координатора у Јединицу за заштиту личности и објеката.

5. Милутин Радовановић

Био у СКОП, привремено премјештен као координатор код директора полиције Ребића.

6. Дарко Стојановић

Био начелника одељења у СКОП, премјештен за координатора у Саобраћајној полицији.

7. Никола Беговић

Био шеф одсјека у ССИМ, премјештен у Сектор за ванредне ситуације.

8. Илија Милачић

Био начелник УКП за град Београд. Добио отказ јер је ухапшен и осуђен на седам мјесеци кућног притвора због одавања поверљивих полицијских информација порталу "Објектив".

9. Горан Папић

Био замјеник начелника Службе за борбу против организованог криминала (СБПОК), па прешао у Министарство одбране. Добио отказ јер је био ухапшен због основане сумње да је починио злоупотребу службеног положаја тако што је, наводно, незаконито вратио заплењени аутомобил Марку Миљковићу, званом Марко Месар, сараднику Вељка Беливука, званог Веља Невоља.

10. Драгослав Дамјановић Цока

Доведен у ССИМ из београдске полиције, по препоруци Багзија Миленковића, и био је главни оперативац полицијске радне групе "Мангуста", коју је оформила управо Дијана Хркаловић. Са расформирањем "Мангусте" постаје начелник СБПОК-овог одељења за убиства, а после одласка Небојше Стефановића из МУП пребачен је на мјесто координатора у УКП.

Радна група "Мангуста": Багзи све информације прослеђивао Дијани

Саговорник "Blica", добро упућен у истрагу случаја прислушкивања предсједника Вучића, каже да су темељ екипе Дијане Хркаловић у МУП били Срећко Лазић, Дејан Миленковић Багзи, Никола Беговић и Драгослав Дамјановић звани Цока.

Дијана Хркаловић је најпре формирала радну групу "Мангуста" чија је формална намјена требало да буде праћење припадника два најмоћнија мафијашка клана у Србији у то вријеме - "шкаљарског" и "кавачког". По препоруци Багзија Миленковића, за главног оперативца групе је из градске полиције доведен Цока Дамјановић.

- Радну групу је само на папиру водио Владан Машић, помоћник начелника. "Мангустом" су заправо управљали Дијана Хркаловић, Багзи Миленковић, Цока Дамјановић и Никола Беговић. Све информације са мера, из пратње и сва снимања ишли су преко Багзија Миленковића директно на руке Дијани Хркаловић - каже извор "Blica".

Александар Вучић, предсједник Србије, љетос је на ТВ "Пинк" изјавио да је у то вријеме најмање четворо људи, који су се везивали искључиво за "шкаљарски" клан, убијено док су били "на мјерама" полиције.

- Србија је направила посебну радну групу "Мангуста" која је служила за праћење лица из оба клана, од којих је више лица из само једног клана ("шкаљарског") убијено. Полиција прати човјека и не види да је неко пришао и убио га, нису сниминили, нису сликали. Како је то могуће да се деси?! Да се десило једном и хајде, могуће је, али да се деси два или више пута, то не могу да поверујем - рекао је тада Вучић.

Прислушкивање: Знамо име жене која је слушала Вучића и прекуцавала транскрипте тих разговора

Извор "Блица" каже да се основано верује да је група најближих сарадника Дијане Хркаловић у МУП Србије чинила структуру која је користила радну групу "Мангуста" да би организовала прислушкивање предсједника Вучића.

- За слушање Вучића у "Мангусти" је била задужена једна женска особа, знамо њено име и презиме, чији је посао био и да откуца транскрипте Вучићевих разговора. Транскрипти би затим преко Багзија Миленковића завршавали на столу Дијане Хркаловић - открива извор "Блица".

Вучић је недавно причао да његово незаконито прислушкивање креће када је почео да се распитује о пропустима у истрази убиства каратисте Властимира Милошевића на трамвајским шинама у Београду, које се догодило 30. јануара 2017. године. Вучић је том приликом прочитао закључке које је потписао, како је рекао, Тома Радовановић, данашњи шеф Специјалне службе за истражне методе.

- На основу свог дугогодишњег искуства и радног мјеста, мишљења сам да су одређена лица у оквиру УКП формирала неформалне центре моћи, паралелну безбједносну структуру сачињену од поверљивих и прецизно одабраних људи, чији основни задатак није био борба против криминала, већ стварање обавештајне мреже за прикупљање података о предсједнику Србије и члановима његове породице, са циљем који би надлежни органи требало да утврде - пише у закључцима које је прочитао Вучић.

Исказ Багзија, хапшење Дијане Хркаловић и девет полицајаца-свједока

Дијана Хркаловић је ухапшена у петак предвече, а кривична пријава против ње заснива се управно на исказу њеног блиског колеге Багзија Миленковића Багзија. Она се основано сумњичи да је одговорна што полиција није на вријеме доставила извештаје о отварању мобилних телефона нађених после убиства каратисте Милошевића на трамвајским шинама. На терет јој се ставља кривично дјело трговине утицајем.

Одређен јој је притвор до 30 дана да не би могла да утиче на свједоке. Како су писали београдски медији, ријеч је о деветорици полицајаца. Да ли се међу њима налазе имена неких од десеторице њених најближих сарадника и шта су све они сада спремни да испричају, показаће наставак истраге.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

09. decembar 2021 03:15