Дарко Шарић / фото: Нова
25/12/2021 u 20:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Означен као пети најбогатији нарко-бос: Шта је све одузето Дарку Шарићу

Како су медиjи наводили, светски часопис "Форбс" обjавио jе у jуну 2013. године листу наjбогатиjих шефова подземља на свијету

Дарко Шарић, коме се суди за шверц 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у Европу, пуштен jе у петак у кућни притвор уз електронски надзор након више од седам година проведених иза решетака. Шарићу, кога jе "Форбс" своjевремено означио као петог наjбогатиjег нарко-боса у свету, суди се пуних 11 година, а током процеса заплијењене су му броjне непокретности - станове, парцеле, хотели и предузећа.

Шарић се српским властима предао 2014. године, док jе оптужница против њега и осталих чланова његове групе подигнута 2000. године.

Вишегодишњи процеси против њега jош увек нису правоснажно окончани, а суђења су обиљежила одлагања и опструкциjе због чега се суђење одужило на 11 година. Против њега се воде два поступка, за шверц кокаина и прање новца стеченог из криминалних активности.

Те 2014. године када се предао властима заплијењена му jе имовина, како она коjа се водила на његово име, тако и она коjа jе била на име његове супруге Лане, али и ближих чланова породице.

Како су медиjи наводили, светски часопис "Форбс" обjавио jе у jуну 2013. године листу наjбогатиjих шефова подземља на свијету, а оно што jе интересантно jе то да се Шарић тада нашао на високом петом месту. Тадашње процене су биле да Шарићева имовина вреди око 27 милиjарди долара.

Како jе Тањуг раниjе писао, од правних лица са коjима jе повезан Шарић заплијењен jе Конзорциjум правних лица "Маестралтоурс” доо Будва и "Палиц" А.Д. Суботица.

На списку заплијењене имовине jе било и шест станова у Београду, површине 179,56м2, 181,24м2, 115,14м2, 97,91м2 и 76,08м2, затим две гараже 25,65м2 и 31,75м2 и породична стамбена зграда у Београду од 411м2 .

Привремено jе одузета и гаража у Крагуjевцу површине 22,67м2, затим обjекти у Крагуjевцу површине 1,77ари, и 13 парцела у Сремскоj Каменици укупне површине око 160 ари.

Два милиона и "Ауди а6"

Привремено jе заплењено и око два милиона динара и 40.000 евра, ауто Ауди А6. Затим 59.123 акциjа издаваоца "Воjводина" А.Д. Нови Сад -хотел Воjводина Нови Сад, 68.390 акциjа издаваоца УТП "Путник" А.Д - хотел „Путник“ Нови Сад.

Заплијењени су и ресторани „Сечуан“, „Липа“ „Дунавска оаза“ у Новом Саду, бифе „Венац“ и две трећине синдикалног одмаралишта у Ровињу, затим апартман на Златибору површине 56,74м2.

На Палићу су Шарићу запењени хотели "Партиjа" и "Президент", затим "Бечки ресотран", и ресторан Чантавир".

Дирекциjа за управљање привремено одузетим имовином, преузела jе да води бригу и о 25.879.700 акциjа предузећу "Митросрем" из Сремске Митровице и фирми "Муниципиjум С Д.О.О.".

Заплијењено му jе и 100 одсто удела привредног друштва "ЛЛП Интермарк ентертаинмент гроуп Д.О.О."

Поред поброjаних непокретности, Шарићу и његовоj породици плијењена jе имовина и у Црноj Гори.

Покретне ствари и инвентар из заплењених станова, као што су луксузни намештаj , аудио и видео опрема, теретане и слике и друге уметнине продате су раниjе на аукциjи како им током времена не би опадала вредност.

О заплијењеним непокретностима стара се Дирекциjа за управљање одузетом имовином Министарства правде и државне управе Србиjе, тако што их махом издаjе у закуп или их jе дала на коришћење државним установама и органима, док jе новац депоновала код Народне банке Србиjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 00:53