Патријарх Порфирије / Фото: АФП, Андреј Исаковић
31/05/2021 u 14:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Патријарх Порфирије: Не усвајајте закон о Kосову

Поглавар СПЦ упутио допис српској министарки Маји Гојковић

Патријарх српски Порфирије упутио је данас министарки културе Србије Маји Гојковић допис којим тражи одлагање усвајања Закона о културном наслеђу.

У допису Порфирије наводи да је Српска православна црква највећи појединачни власник духовног, покретног и непокретног културног наслеђа у Србији, али да није била укључена у процес израде тог закона.

У допису се наводи да Закон о културном наслеђу задире и у унутрашње функционисање СПЦ и указује се на мањкавост одређених чланова Нацрта.

Између осталог, поглавар СПЦ је указао да се у шест чланова нацрта овог закона помиње АП Војводина, а ни у једном члану АП Kосово и Метохија, гдје је културно наслеђе најугроженије и, готово свакодневно изложено нападима и девастирању.

У саопштењу СПЦ се наводи да је патријарх „указао на могућност недобронамјерних закључака да је изостављањем јужне српске покрајине из текста овог кровног закона, покрајина искључена из система државне бриге, што свакако није случај и може да умањи значај огромних напора које држава чини у заштити српског културног наслеђа на Kосову и Метохији“.

Патријарх сматра да усвајање оваквог закона не би допринело заједничкој дводеценијској интензивној борби Српске Православне Цркве и државе да своје културно наслеђе на простору Kосова и Метохије сачувају у свом окриљу, као и у уставном и систему заштите културних добара Србије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:23