/ Фото: Телевизија Храм
25/05/2021 u 16:49 h
ДАН порталДАН портал
StoryEditor

Радни дио Сабора СПЦ: Бирају митрополита црногорско-приморског

По процедури коју предвиђа Пословник о раду, засједање почиње усвајањем дневног реда са предметима које је доставио Синод СПЦ

Српска православна црква саопштила је да је у Храму Светог Саве на Врачару, под предсједништвом патријарха Порфирија, почео радни дио засједања Сабора СПЦ, који ће на крају објавити саопштење за јавност, јавља Н1.

image
Фото: Телевизија Храм

Засједање се одржава у крипти кнеза Лазара, опремљеној да омогући несметан и ефикасан рад Сабора, а у исто вријеме придржавајући се епидемиолошких мјера које су прописали надлежни државни органи, додаје се у саопштењу.

image
Фото: Телевизија Храм

По процедури коју предвиђа Пословник о раду, засједање почиње усвајањем дневног реда са предметима које је доставио Синод СПЦ, а наставља се разматрањем извјештаја свих централних црквених тијела, органа и завода.

Сабор чине 43 архијереја, од којих петорица немају право гласа, јер су викарни епископи, али учествују у раду Сабора.

Такође се очекује да ће о избору нових владика бити речи тек сјутра, а одлуке Сабора очекују се наредних дана, када ће се разговарати и у положају српских светиња и имовине СПЦ на Kосову.

Тема Сабора ће свакако бити и Темељни уговор о заштити СПЦ у Црној Гори.

Сабор СПЦ одржава се након једногодишње паузе због епидемије коронавируса, први је од како је патријарх Порфирије изабран за поглавара СПЦ, а биће ово ће бити други пут у историји да се одржава у Храму Светог Саве.

Izdvojeno

28. jul 2021 22:15