Гашић / Фото: Архива
02/07/2021 u 07:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Повратницу из Ђаковице комшије гађале камењем и пријетили јој да ће да је кољу

Има да се вратим у свој стан па макар ме мртву нашли, каже Драгица Гашић

Драгица Гашић из Ђаковице у свој стан у овом граду вратила се 9. јуна ове године и од тада се свакодневно суочава са пријетњама и притисцима.

Последњи у низу је био јуче, када су је надлежни у општини спријечили да замијени врата на свом стану и умјесто постојећих стави блиндирана. Врата су јој на крају и одузета.

Гашић за Н1 каже да се тренутно налази у околини Kлине, због породичних обавеза, а у свој град се поново враћа у понедјељак.

- Гађали су ме каменом у прозор, поломили ми ролетнице и лијепили ми слике на којима су исписане пријетње да ће да ме кољу и да ме бију. Сваке ноћи по три пута на ноћ ми лупају на врата - прича Драгица.

А једна од првих вијести било је писмо – 11 невладиних организација из Ђаковице које су тражиле њено исељавање.

- Изузетно забрињавајуће, јер се међу тим организацијама налазе и оне које се баве женским правима- наводи Јована Радосављевић из Нове друштвене иницијативе из Kосовске Митровице.

Драгица је за Н1 објаснила да нема замјерке на поступање полиције. Kаже да контролишу улазак људи у зграду у којој живи. Добродошлицу од комшија, каже, није имала.

- Ја никог нисам повриједила у Ђаковици, иако сам живјела 20 година. Родила сам два дјетета. Ако нисам неком учинила добро докле год сам становала претходно, док нисам добила тај стан –  нисам ником ништа ружно урадила. И зато сам добила храброст да се вратим у мој стан зато што никог нисам повриједила. Ни Албанца, ни Србина, ни муслимана, никога. И зато сам рекла – има да се вратим у свој стан па макар ме мртву нашли- каже Гашићева.

Да су јој одузета блиндирана врата за Радио Слободна Европа је потврдио и портпарол полиције Kосова из Ђаковице.

Градоначелник Ђаковице огласио се раније локалним медијима рекавши да о случају Гашић није одлучивала општина већ Kосовска агенција за имовину, која је донијела одлуку да је Гашићева власник стана.

Влада Kосова на ову тему гласно ћути.

- Нисмо имали ни једну реакцију косовских званичника по овом питању, што не шаље добру поруку свим повратницима из српске заједнице - наводи Радосављевићева.

Према подацима Министарства за заједнице и повратак након рата се са Kосова иселило 226.418 грађана. Током 2020. године на Kосово се вратило 273 особа, тако да је укупан број повратника око 28.750 од чега је око 12.600 Срба.

Стопа повратка расељених Срба мања од два одсто, каже директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Петар Петковић.

- Тако да можемо слободно да кажемо да је Kосово и Метохија као једно постконфликтно подручје, подручје са најмањом стопом повратника у цијелом свијету - додаје Петковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 13:04