/ Фото: Краљевска породица Србије
25/07/2021 u 23:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Принц Филип Kарађорђевић: СПЦ има најзначајнију улогу на Kосову, српски народ је пркосан

Положај Срба на Kосову и Метохији је недопустиво лош, каже принц

Срби на Kосову и Метохији храбри и пркосни и чувају темељ српског идентитета, казао је принц Филип Kарађорђевић у интервјуу за Kосово онлајн.

Говорећи о повратници у Ђаковици Драгици Гашић, принц је казао да сваки грађанин Србије треба добро да промисли о свему што се њој догађа.

- Није Драгицин гријех то што је протјерана са свог огњишта, а још мање то што је након толико година одлучила да се врати у свој родни град и у свој дом. Драгица је храбра и пркосна жена. Баш онаква какви су сви Срби који остају и опстају на Kосову и Метохији свих ових тешких година. Упркос неизвјесности, немаштини, притисцима и застрашивањима. Они су чувари темеља нашег идентитета и свега онога што ми Срби суштински јесмо. Из тог али и из још много разлога, морамо сви, као народ, много више времена и пажње посветити нашим сународницима који су остали да живе на Kосову и Метохији, да учинимо све што је у нашој моћи, да сви они који су протјерани са својих огњишта, могу безбједно и сигурно да се врате- додао је он. 

Додао је да Српска православна црква има најзначајнију улогу у очувању свега онога што српски народ има на Kосову и Метохији.

- Не могу а да не истакнем да су Владика Теодосије, дечански игуман Сава, игуман манастира Светих Архангела Михајло, отац Исидор са свом својом сабраћом, колегама и ђацима у Призренској Богословији – чувари опстанка и очувања и нашег народа и култирно-историјске и духовне баштине која је темељ идентитета нашег народа- истакао је принц. 

Након последње посјете Kосову и Метохији, има жељу да се брзо врати на Kосово.

image

Карађорђевићи на Косову

Фото: Фејсбук

- Нажалост, то баш није изводљиво због мојих обавеза. Али ипак, на Kосово ћу долазити чешће- каже принц. 

Према његовим ријечима, положај Срба на Kосову и Метохији је недопустиво лош.

- Прије свега у погледу безбједности, а потом и у сваком другом егзистенцијалном смислу. Сматрам да је присуство међународних безбједносних снага и даље неопходно, али је исто тако неопходно омогућити нашим сународницима могућност да се запошљавају, да раде и живе од свог рада, обезбиједити им нормалну инфраструктуру у селима и градовима у којима живе, да то буду услови достојни човјека у 21. вијеку. Много тога је неопходно урадити и мислим да је све то и те како изводљиво, али морамо да разговарамо и морамо да сарађујемо. Тренутно стање и тренутни систем није одржив, и није добар ни за кога. Не мислим ни да Албанци живе у много бољим условима од Срба. То је све један зачарани круг. Мислим да за почетак морамо зауставити мржњу и тензије непромишљеним изјавама и поступцима. Тренутна ситуација није одржива и брину ме све чешћи напади и на српску заједницу- сматра принц. 

Додаје да се не смије губити нада, јер на то Срби нем пајураво.

- Београд и Приштина морају да разговарају. Kолико год да је тешко и непријатно нашим преговарачима, неопходно је увек изнова и изнова водити дијалог и преговоре. Ако договора нема на видику, настављамо док не дођемо до неког компромисног решења. Другог пута нема. Мислим да је од суштинског значаја да се током преговора, колико год они трајали, двије стране морају обавезати да не дају запаљиве изјаве, које и на једној и на другој страни подгријавају тензије и компликују живот нашим грађанима на Kосову и Метохији- закључује Принц. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:01