/ FOTO: EPA - LUKA BOJOVIĆ
30/11/2022 u 20:47 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prva izjava Luke Bojovića: Nemam planove za budućnost, biće prilike

Luka Bojović sletio na beogradski aerodrom nakon 10 godina robije

Luka Bojović koji je noćas sletio na beogradski aerodrom posle 10 godina robije, dao je ekskluzivnu izjavu novinaru Kurira koji je bio sa njim na letu iz Madrida:

- Za sada ne mogu ništa da govorim javno, ali uskoro će biti prilike za to. Hvala vam na razumijevanju - rekao je Bojović a na pitanje novinara Kurira kakvi su mu planovi za budućnost, kratko je poručio:

- Još uvijek ništa ne znam, polako, biće prilike, pričaćemo o svemu- kazao je on.

Novinara je interesovalo da li je srećan što se vraća u Srbiju.

- Da, da, naravno - rekao je vidno raspoložen.

(VIDEO) Sletio avion: Luka Bojović stigao u Srbiju

Luku Bojovića deportovan je iz Španije u Srbiju. Stigao je u Beograd, a kako "Blic" saznaje, postoji još jedna opcija organizacije njegovog dolaska, tj, obavljanja nužne zakonske procedure u Srbiji.

Procedura deportacije ka Srbiji iz zatvora u Valensiji, nekadašnjeg Zemunca i borca Arkanove garde Luke Bojovića, vodila se kao visokorizična akcija, u kojoj su ugroženi i pripadnici MUP Srbije koji učestvovali su u njegovom sprovođenju, prenosi Blic.rs. Luka Bojović je prema navodima medija meta kavačkog klana.

Po napuštanju zatvora u Valensiji u kome je Bojović proveo poslednjih deset godina, tamošnja policija sprovela ga je do aerodroma u Madridu, a tu ga preuzeli srpski policajci. 

Bojović će čuti da je u Srbiji slobodan čovjek jer se protiv njega ne vodi nijedan postupak, ali će mu biti saopšteno ono što i sam zna - da je njegova bezbjednost ugrožena. Prema ranijim saznanjima "Blica", Bojoviću su tokom boravka u zatvoru u Valesiji, istekla sva dokumenta, tako da će morati da izvadi nova. Granicu prelazi sa papirima iz zatvora u Španiji, koja potvrđuju njegov identitet i eventualno dokumentom srpske ambasade.

Bojovića sa Beogradom povezuje dio porodice - majka i sestra, a dok je bio u zatvoru u Valensiji, ubijen mu je mlađi brat Nikola, koji nije povezivan sa kriminalom i umro otac Vuk, čuveni direktor Zoološkog vrta u Beogradu. Dobro upućeni izvor “Blica” kaže da ovdašnji organi tek treba da razgovaraju sa Bojovićem i da nije isključeno da ni tada neće dobiti adresu na koju će se on uputiti. Međutim, malo je vjerovatno da će Bojović otići u stan kod majke, ili sestre koja se u međuvremenu udala za kapetana Dragana - Dragana Vasiljkovića (67), nekadašnjeg vođu paravojne jedinice “Knindže” i bliskog prijatelja pokojnog oca. Vasiljković je pravosnažno osuđen na 13 i po godina robije zbog kako je navedeno u optužnici ratnog zločina u Kninu i Glini tokom rata, a od prošle godine je slobodan čovjek. Prošle godine se i venčao sa sestrom Luke Bojovića i poznato je da žive na Avali.

Kako sada stvari stoje izvjesnije je da će Bojović boraviti u nekom ‘štek stanu’. Bojović je bio uhapšen u Valensiji tako što je praćena njegova supruga. U Španiji je 2014. godine osuđen na 18 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, ali mu se u kaznu računaju i prethodne dvije godine, koje je proveo u pritvoru. Za falsifikovanje isprava izrečeno mu je tri godine zatvora, za zločinačko udruživanje pet, a za posedovanje oružja deset godina robije.

Kada je riječ o Srbiji, Viši sud u Beogradu u avgustu 2016. naredio je povlačenje potjernice za Bojovićem, jer je oslobođen optužbi za više ubistava i pokušaja ubistava u Srbiji. Za njim je 2010. bila raspisana poternica jer je Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo istragu protiv njega zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne grupe, kao i da je bio organizator ubistva Branka Jeftovića Jorge 2004. i pokušaja ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka. Posle suđenja u odsustvu, Specijalni sud u Beogradu oslobodio ga je svih optužbi zbog nedostatka dokaza, a tu presudu potvrdio je i Apelacioni sud i tada je povučena poternica za njim.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 09:58