/ - HAPŠENJE DJEČAKA K.K ISPRED OŠ "VLADISLAV RIBNIKAR"/ - FOTO RTS
29/11/2023 u 12:53 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Roditelji ubijene djece u Ribnikaru: Memorijalni centar je potreban ovom društvu

Roditelji su na zidovima Vlade izlijepili naljepnice sa porukom „3. maj i dalje traje“, nakon čega je protest završen

Skoro osam mjeseci nakon tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“ roditelji ubijenih đaka održali su protest tražeći da se formira memorijalni centar u znak sjećanja na ubijene žrtve. Nakon okupljanja ispred škole otišli su do Vlade Srbije i izlijepili naljepnice sa porukom „3. maj i dalje traje“, prenosi Danas.rs.

Protest je simbolično počeo u 8.40 sati, kada se smatra da je pucnjava u ovoj školi počela.

Ispred škole su roditelji palili svijeće i ostavljali cvijeće. Prisutni su bili i građani, koji su tu bili da podrže roditelje.

Roditelji razočarani odgovorom institucija

Roditelji su razočarani odgovorom institucija, koje su, kako oni navode, svu odgovornost svalili na Savjet roditelja ove škole.

Novinarima se ispred Vlade obratio jedan od roditelja, Branko Anđelković, koji je posljednjih dana privukao dosta medijske pažnje jer nije izabran za člana Školskog odbora. Njegov stav je da je ova škola mjesto zločina i zbog toga treba da bude zatvorena, kao i da nije očekivao da će roditelji đaka ove škole biti toliko podijeljeni.

- Iznenadio sam se što između roditelja postoje strane, pokušao sam da na Savjetu roditelja objasnim da nikako ne smiju da postoje strane, vidjeli ste kako je to prihvaćeno. Mislim da institucije ne reaguju na sve ovo jer ih je strah, ne znam od čega, prebacuju odgovornost na Savjet roditelja, koji treba da odluči koliko će se para uzeti za ekskurziju, a sad oni odjednom biraju članove odbora i odlučuju o memorijalnom centru - kaže Anđelković.

Ninela Radičević, majka ubijene djevojčice, navodi da nju Savjet roditelja više ne interesuje, da je za nju ta priča završena, te da očekuje da se njima obrate institucije i da je to nivo na kojem treba da se rješava ovaj problem.

- Memorijalni centar je nama, roditeljima žrtava, najmanje potreban, memorijalni centar je potreban ovom društvu, mi to želimo da istaknemo kao važno. Meni memorijalni centar neće vratiti dijete, ali je potreban ovoj državi da prosto krene neko ozdravljenje. Ne razumijem nikoga kome je sporno da ova zgrada predstavlja memorijalni centar, ovo je mjesto zločina. Da li ulaz u koji su naša djeca ušla posljednji put u školu, a izašla na potpuno drugi način, treba da nastavi da bude ulaz u koji će ulaziti djeca i igrati se i biti sigurna? Zgrada u kojoj je ubijeno 10 duša ne može više da bude škola. Ne razumijem potrebu da se 3. maj gurne pod tepih i da se pravimo da se nije desio, mislim da sve ide ka tom pravcu, to je ono što nas najviše boli -navodi Radičević.

Roditelji su na zidovima Vlade izlijepili naljepnice sa porukom „3. maj i dalje traje“, nakon čega je protest završen.

Među građanima bili su prisutni i univerzitetski profesori Filip Ejdus, Ivanka Popović, advokatica Sara el Sarag, novinar Veran Matić i mnogi drugi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 16:03