Фото: Википедија / - Фото: Википедија
18/06/2021 u 12:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Скупштина Србије: Ристичевић предлаже резолуцију о Сребреници у парламенту

Он је у предлогу, који је предсједнику Скупштине Србије Ивици Дачићу навео да се резолуција доноси у жељи за трајним миром и помирењем народа и људи у региону, а посебно на територији БиХ

Народни посланик Маријан Ристичевић предао је Скупштини Србије Предлог резолуције о злочинима у и око Сребренице од 1992. до 1995. године, јавља Нова С. Ристичевић је у предлогу, који је предсједнику Скупштине Србије Ивици Дачићу  навео да се резолуција доноси у жељи за трајним миром и помирењем народа и људи у региону, а посебно на територији БиХ.

У Предлогу резолуције се наводи да Скупштина осуђује све злочине у и око Сребренице од 1992. до 1995, негирање почињених злочина, као и селективно привођење правди починиоца ратних злочина од међународних и националних судова и њихову пристрасност у корист било које стране у ратним сукобима на територији бивше СФРЈ, БиХ, а тиме у и око Сребренице.

Парламент осуђује свако манипулисање бројем жртава ратних злочина, увећањем и умањењем броја жртава, од било које стране, а што не доприноси помирењу међу народима у БиХ и сваку пропагандну активност која, коришћењем злочина у политичко-пропагандне сврхе, има за циљ коришћење жртава ради остваривање политичких циљева у БиХ и региону, наводи се у предложеном тексту.

Предложено је да парламент 11. и 12. јул одреди као дане на сјећање за све жртве ратних злочина на простору бивше Југославије.

Као разлоге за хитан поступак Ристичевић је навео да обиљежавање 26. годишњице од злочина у Сребреници и активности појединих великих сила на међународној политичкој сцени која се проширила и на домаће политичке странке, организације и НВО, те озбиљне манипулације везане за те злочине, изискује да се Скупштина изјасни о ратним злочинима у и око Сребренице који су почињени од 1992. до 1995. године.тном поступку, саопштено је из парламента.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 17:54