/ - foto ilustracija
25/08/2022 u 19:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Srbija planira restrikcije struje, moguća isključenja od nekoliko sati dnevno

Do sada nismo imali isključenja, a sada vam kažem da će se najveće zemlje u Evropi suočiti sa ograničenjima, kazao je Vučić

U energetskom bilansu Srbije tokom zime će nedostajati oko 500 megavat-sati struje, zbog čega se, prema nekim izvorima, već prave planovi za restrikcije, piše list Danas.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović, kao i rukovodstvo EPS-a, donedavno su tvrdili da neće biti ograničenja potrošnje tokom zime, ali stručnjaci sumnjaju u mogućnost da se to izbjegne samo zato što je Srbija spremna da plati visoku cijenu na tržištu.

- Za sada niko od zvaničnika nije spreman da to potvrdi, ali je retorika iz vrha vlasti sve više usmjerena na pripremu javnosti za nestanak struje tokom zime od nekoliko sati dnevno - piše list.

Predsjednik Srbije je u srijedu potvrdio da će biti teškoća.

- Imamo sedam mjeseci i sedam dana do 31. marta. Gledaćemo i boriti se svaki dan. Do sada nismo imali isključenja, a sada vam kažem da će se najveće zemlje u Evropi suočiti sa ograničenjima. Ne mogu još da potvrdim da hoćemo, ali borićemo se svaki dan - rekao je Vučić.

On je dodao da sve što se dešava u svijetu postaje nenormalno jer se nikada nije dogodilo da, na primjer, isključenje struje najavljuju zemlje poput Velike Britanije i Finske.

- Danas kao građani struju plaćamo 41 euro po megavat-satu, a kada je uvozimo košta nas 630 eura. To nije normalno i nemoguće je izdržati - rekao je Vučić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 21:37