/ - IZVOR: N1
26/01/2022 u 12:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ССП: Божовић протјеран из Црне Горе, "ради од куће" и прима 4.500 еура

ССП је истакла и да "влада у Београду не крши само та правила, већ, како је наведено, "крши и унутрашња правила"

Странка слободе и правде је критиковала Владу Србје јер је, како се наводи, омогућила, супротно правилима, амбасадору Владимиру Божовићу кога је Црна Гора прогласила за персону нон грата, да обавља амбасадорску дужност из Београда и за то прима девизну плату, пише N1.

Та странка је у саопштењу указала да је Божовић „протјеран из Црне Горе крајем новембра 2020".

Наведено је и да је Божовића црногорско Министарство спољних послова прогласило за „персону нон грата“ на основу Бечке конвенције о дипломатским привилегијама и имунитетима.

-Протјеривање амбасадора из Црне Горе, због непримереног понашања и мијешања у унутрашња питања, дискреционо је право сваке земље пријема и недвосмислени сигнал да амбасадор није пожељан као највиши српски дипломата код сусједне земље-навео је Ресорни одбор ССП за спољну политику.

Додали су да "амбасадор у земљи пријема своју дужност може несметано обављати само ако је прихваћен од власти".

Наведено је да је Црна Гора, која, у случају протјеривања дипломате, није дужна да саопшти разлог отказивања гостопримства Божовићу, у његовом случају то учинила.

Истакнуто је и да "Влада Србије мора знати да Божовић не може даље обављати своју дужност".

-Међутим, она поступа потпуно супротно уобичајеним дипломатским правилима и Божовића оставља да обавља 'дужност амбасадора' од куће, из Београда, што је ван правила којима се регулишу дипломатски односи између држава и чиме се демонстрира потпуно непоштовање суверене одлуке црногорске владе- наводи се у саопштењу.

ССП је истакла и да "влада у Београду не крши само та правила, већ, како је наведено, "крши и унутрашња правила".

-Дипломатску плату дипломата може добијати само у иностранству на свом радном мјесту, а у својој земљи искључиво недипломатску, динарску плату за посао који (не)обавља- навела је ССП.

Наведено је да "Божовића, у Београду, Влада Србије награђује за нерад већ 14 мјесеци незаконитом платом од око 4.500 еура мјесечно" и додато да "Божовић до данас државни буџет кошта 56.000 еура".

-Примјера ради, ничим оправдана девизна 'награда' бившег амбасадора Србије у Црној Гори, износи као 140 просјечних професорских плата или 105 љекарских плата...-навела је ССП.

Истакнуто је да "власти Србије, третманом Божовића као 'амбасадора Србије у Црној Гори', без било какве потребе, наносе штету и угрожавају односе двије сусједне и најближе државе".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:35