Jens Stoltenberg / - SHUTTERSTOCK
21/11/2023 u 13:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stoltenberg: NATO razmatra trajno povećanje trupa na Kosovu i regionu

Sigurnosti naroda u ovom regionu i stabilnost ovog regiona bitni su za našu sigurnost, poručio šef Alijanse

Uradićemo sve što je neophodno da osiguramo da se mandat KFOR-a nesmetano sprovodi, poručio je danas iz Prištine generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg.

ON je rekao da je u toku revizija vojnog prisustva Alijanse na Kosovu i najavljuje da će se skorije odlučiti o tome da li da se uvede trajno povećanje, piše Kossev.

Generalni sekretar NATO-a, obilazi region. Nakon jučerašnje posete Bosni i Hercegovini, danas je došao na Kosovo.

Na zajedničkoj konferenciji za medije nakon ovog susreta još jednom je osudio dešavanja u Zvečanu maja mjeseca kada je došlo do sukoba između Srba i vojnika KFOR-a, ali i sukob u Banjskoj između grupe naoružanih Srba i pripadnika Kosovske policije.

- Takvi napadi su neprihvatljivi i oni koji su za njih odgovorni – treba da odgovaraju - naglasio je Stoltenberg.

Konstatovao je da je NATO nakon najnovijih tenzija na Severu "brzo reagovao".

- Doveli smo još 1.000 dodatnih trupa na Kosovo, kao i teže naoružanje i povećali smo broj patrola na Sjeveru - kazao je.

Naglašava da je riječ o najvećem pojačanju KFOR-a u poslednjoj deceniji.

- To pokazuje koliko smo ozbiljni u vezi sa incidentima u maju i septembru - kazao je.

Upitan da li je NATO spreman i šta će da uradi ukoliko dođe do sličnih incidenata, a kako bi osigurao da ne dođe do širih konflikta u regionu, Stolteberg je podsjetio na dešavaja 90-tih godina u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, navodeći da Alijansa "mnogo ulaže u bezbjednost regiona".

- Sigurnosti naroda u ovom regionu i stabilnost ovog regiona bitni su za našu sigurnost - ocijenio je generalni sekretar NATO-a.

Naglašava da će NATO "uraditi sve što je neophodno da osigura da se sprovodi mandat (KFOR-a) na Kosovu".

Generalni sekretar NATO-a ujedno otkriva da NATO vrši provjere, odnosno revidira svoje vojno prisustvo na Zapadnom Balkanu – u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

- Koristili smo rezervne snage da odmah povećamo naše prisustvo nakon nasilja u septembru. Sada vršimo reviziju da li bi trebalo da imamo trajno povećanje kako bismo osigurali da ovo ne izmakne kontroli i stvori novi nasilni sukob na Kosovu ili širem regionu. Uradićemo šta je neophodno, trenutno vršimo pregled prilagođavanja našeg prisustva i već smo primjenili hitno povećanje prisustva NATO-a u regionu - kazao je Stoltenberg.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 21:03