Mašina za mljevenje mesa / - MJESTO ZLOČINA/ FOTO: MUP SRBIJE
18/06/2024 u 19:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Suđenje Belivuku i grupi: Polemika o mašini za mljevenje, tražili da se provjeri da li radi

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koja je optužena za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje. Na ročištu je bilo polemike o mašini za mljevenje.

Advokat Stefan Stajić  je rekao da će se detaljno izjasniti o svom branjeniku Aleksi Stošiću kad on iznese odbranu. Kao i njegove kolege osvrnuo se na Skaj i dodao da je dokaz kao takav nezakonit što potvrđuju i evropke konvencije koje govore o tome da nema potrebe za transnacionalnim elementima jer su djela za koja se okrivljeni terete vršena na teritoriji Srbije.

Stajić je istakao da nikome od okrivljenih prilikom hapšenja nije pronađen Skaj aparat.

- Što se tiče mašine za mljevelje mesa nije utvrđeno kako je kupljenja, za šta je korišćenja, kako se teleportuje, kao i neki nestali. Miljković je tražio da se provjeri da lin ta mašina uopšte radi i da li je u funkciji, ali to Tužilaštvo nije uradilo - rekao je Stajić.

Iznova krenulo suđenje inspektoru optuženom da je odavao tajne iz Ritopeka

On je istakao i da se ovdje sudi za smrt nestalim licima jer njihova tijela nikada nisu pronađena, piše Kurir.rs.

Advokat Dragan Malović ubacio se i rekao da mu se učinilo da je tužilac rekao "kako je teško slušati advokata Stefana Stajića", ali je sudija Avramović rekla da Stajić nastavi izlaganje i da ona nije čula da je bilo ko prokomentarisao njegovo izlaganje.

-  Nama je sada preostalo da vam ukažemo na sve nepravilnosti u ovom postupku. U optužnici ima manjkavosti i nepravilnosti. Prvo su greške Tužilaštva koje je naredilo hapšenje optuženih, prvi primjer je da su tvrdili da je okrivljeni Vuk Vučinić učestvaovao i namamio Gorana Veličkovića. To su tvrdili na osnovu snimka i Vučiniću je određen pritvor koji je trajao šest mjeseci i šta se desilo? Posle toga nam saopštavaju da to nije tačno i pustili su ga kao da se ništa nije desilo. Posle toga ide sporazum između Tužilaštva i okrivljenih svjedoka. Nikola Spasojević dobija taj status, polaže zakletvu i govori o djelu koje mu se stavlja na teret i za koje nije potpisao sporazum, a to je nezakonito držanje i nošenje oružja, za koje priznao sve. Nakon toga TOK je odustao od krivičnog gonjenja za njega, zato predlažem da on više ne bude svjedok saradnik i da se taj sporazum prekine - kaže advokat Dejan Lazarević.

Lazarević je zatražio da se Tužilaštvo izjasni o ovome, jer ako ne postoje zakonski osnovi.

- Oštećeni I.S. je ovde ispričao da ga je Srđan Lalić silovao, pa tražimo da se pokrene postupak ili protiv Lalića za silovanje ili protiv I.S. za lažno svjedočenje - rekao je Lazarević i dodao:

- Kad dobijemo odgovore na ova pitanja, očekujemo da sud donese odluku da li okrivljeni svedoci uopšte mogu da imaju ovaj status, a tražimo suočavanje oštećenog I.S. i Srđana Lalića.

On kaže da je, što se tiče Skaja, ta komunikacija protiv Ustava i zakona.

Lazarević u svom izlaganju rekao i da se ne može utvrditi ko je koristio koje skaj aparate jer ti aparati nisu ni postojali.

- Što bi Veljko belivuk rekao: "Skaj je mrtav, samo još naš sud to treba da prihvati" - citirao je Lazarević i rekao da su i glasovne poruke koje su puštane ranije falsifikovane, kao i da je na jednom ročištu Lalić prepoznao glas Vladimira Greka u situaciji gdje se na taj način Grek stavlja u poziciju žrtve, a ne okrivljenog.

- Što se tiče pretresa kuće u Ritopeku ima mnogo nepravilnosti koje treba ispitati, a to je i da su civilna lica sama ulazila na lice mjesta, prolazila pored forenzičara. Takođe, u mnogobrojnim izvještajima možemo videti da su u pitanju slučajne ili namjerne greške koje dokazuju da su ti izvještaji falsifikovani. Pozivam da se kao svjedoci ispitaju policijski službenici koji su vršili uviđaj - naveo je Lazarević.

On je istakao i da u izvještajima sa baznih stanica nema pečata ni zvaničnog propratnog pisma, te da je i taj dokaz falsifikovan.

- Za većinu oružja pronađenog u Ritopeku se navodi da je vojno oružje, te je navedeno da će se istražiti čije je to oružje, ali to nikada nije određeno, mi tražimo da se to utvrdi kako bi se došlo do toga kome zapravo pripada to naoružanje - rekao je Lazarević.

Lazarević je zatražio od suda i da se u toku postupka pregleda snimak sa uviđaja iz Ritopeka.

Lazarević je rekao da od svjedoka koji su već ispitivani može da se vrši uvid u njihove iskaze, ali da bi odbrana pozvala da se ponovo ispita majka žrtve Gorana Mihajlovića, kao i oštećeni I.S.

Opširnije OVDJE.

(Kurir.rs)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 15:41