Борис Тадић / - Н1
23/01/2023 u 22:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tadić: Doživjećemo još jedan poraz na Kosovu

On se osvrnuo i na prikazivanje Vučića kao vuka, i naveo da se SNS i ponaša kao da su u čoporu

O novoj Vučićevoj ostavci i "ili-ili" situaciji za Kosovo govorio je bivši predsjednik Srbije i sadašnji predsjednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić u emisiji "Među nama".

Tadić navodi da je ovo treći nacrt francusko-njemačkog predloga i da još uvijek niko ne zna kako izgleda taj predlog, te da je to proces koji traje mjesecima, ali da je cijela situacija sada dramatizovana jer dolazi do finalizacije.

- Promjene su u formulacijama koje bi trebalo da budu prihvatljive za Srbiju i albansku stranu u Prištini. Ono što je bitno jeste da se nigdje ne pominje Zajednica srpskih opština, ali ni priznanje nezavisnosti Kosova. Ali to što se ne pominje ZSO ne znači da do nje ne može doći, kao što to ne znači da ne može doći do implicitnog priznanja Kosova, odnosno priznanja članstva u Ujedinjenim nacijama, navodi Tadić.

Bivši predsjednik Srbije se osvrnuo i na prikazivanje Vučića kao vuka, i naveo da se SNS i ponaša kao da su u čoporu, jer kad napadaju čovjeka oni ga svi napadaju uglas, ali da ćemo najvjerovatnije doživjeti još jedan poraz na Kosovu.

- Nažalost, naši građani često ne razumiju da mi ne moramo priznati nezavisnost Kosova, da Kosovo suštinski nezavisno postaje članica Ujedinjenih nacija i svih međunarodnih multilateralnih institucija sa svim aspektima nezavisne države, sem tih formalnih priznanja Srbije, objašnjava Tadić.

On ističe da niko ne zna šta zapravo znači ZSO na Kosovu, ali da se to plasira kao glavno ostvarenje u medijima, a da u stvari ZSO može biti jedno prazno mjesto u kojem nema nikakve institucionalne zaštite za srpsko stanovništvo.

- Nikad nismo čuli Vučića, niti SNS, niti SPS oko plana za Kosovo. Traži se jedinstvo oko magle, ali pošto su sledbenici SNS-a ucijenjeni egzistencijom, to je 700.000 ljudi, vrlo vjerovatno će izdati neke nacionalne interese zarad očuvanja svoje egzistencije. I zato generalni sekretar SNS-a, sada manipulišući Vučićevom ostavkom i juče kaže da će to biti kraj SNS-a, što je intonacija – to je kraj Srbije. Ali kome je poruka poslata – 750.000 članova, među kojima nekoliko stotina hiljada direktno zavise da li je ta stranka na vlasti u egzistencijalnom smislu, zaključio je Tadić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 12:10