Александар Вулин / - МУП Србија
23/01/2022 u 21:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Транскрипт разговора у Москви: Како је Вулин помогао у хапшењу Руса

У транскрипту разговора, у који је дневни лист “Нова” имао увид, наводи се да је Вулин обећао да ће Србија редовно обавјештавати руску страну о дјеловању организације “Отворена Русија”

Министар полиције Србије Александар Вулин у мају прошле године састао се са секретаром за националну безбједност Русије Николајем Патрушевим, ком је предао податке о састанку руских опозицонара који су претходно боравили у Београду, пише Nova S.

У транскрипту разговора двојице функционера, у који је дневни лист “Нова” имао увид, наводи се да је Вулин обећао да ће Србија редовно обавјештавати руску страну о дјеловању организације “Отворена Русија”. Двије недјеље након састанка, Федерална служба безбједности (ФСБ) ухапсила је коорганизатора семинара у Београду и представника “Отворене Русије” Андреја Пивоварова.

Представници руске опозиције одржали су прошле године, у периоду од 4. до 12. маја, семинар у једном хотелу на Новом Београду. Овај скуп од првог до посљедњег дана, према тврдњама учесника, пратиле су српске безбједносне службе.

То је у разговору за тај дневни лист потврдио коорганизатор скупа и руски опозициони политичар Владимир Кара-Мурза, а његове ријечи потврђује и један од предавача на семинару у Београду, адвокат Димитриј Захватов. Он је рекао да су двојица мушкараца констатно пратила њихово кретање и да их је примјећивао на различитим мјестима.

-Ми смо 9. маја изнајмили туру бродом Дунавом и Савом. Претпостављао сам да ће се надзор наставити и ту. На удаљености од око 200 метара, око половине нашег пута, примијетили смо да нас упорно прати чамац типа “зодијак”, у ком су се налазила двојица мушкараца. Сљедеће вечери, 10. маја, отишли смо у шетњу земунским крајем, изнајмили смо такси до Куле Гардош и спустили смо се у Гробљанску улицу. Излазећи из таксија примијетио сам сребрни „волксваген голф“, који је прошао поред нас и видио сам исту двојицу мушкараца које сам видио првог дана. Касније је један од њих двојице продужио до земунског гробља. Био је тамо гдје и ми и непрестано се селио са једне на другу клупу, како би испало да је непримјетан- навео је он.

Два дана након семинара у Београду, у Москву је отпутовао министар српске полиције Александар Вулин. Нјегов дводневни боравак у Русији обиљежио је састанак са Николајем Патрушевим, ком је, како сазнају, предао транскрипте снимљених разговора руских опозиционара, обећавши помоћ Србије у обрачуну с њима.

У транскрипту разговора, до ког је дошао дневни лист, наводи се да је Вулин објаснио Патрушеву како је упознат са дјеловањем организације “Отворена Русија”, за коју је рекао да има подршку Запада и да “дјелује против руских интереса”.

-Обећао је да ће Србија о њеним активностима и члановима редовно информисати руску страну- наводи се у документу.

-За Србију је борба против обојених револуција од изузетног значаја- рекао је Вулин.

На састанку у Савјету безбједност Руске Федерације, који је одржан 14. маја, два дана послије скупа руске опозиције у Београду, Патрушев је изнио податак да је посљедње засиједање Радне групе против обојених револуција одржано прије више од годину дана у Београду.

Вучић тврдио да не зна за радну групу

Подсјетимо, јавност је о постојању ове радне групе сазнала тек крајем претходне године, након посљедњег састанка Вулин-Патрушев, док су сам предсједник Александар Вучић и премијерка Србије Ана Брнабић тврдили да немају информације о њеном постојању.

-Ова радна група, чији је задатак нормативно регулисање рада НВО, разматрање начина супротстављања масовним нередима и покушајима дестабилизације поретка, сљедеће засиједање би требало да има у Москви, током љета. Договор око обуке српских снага за борбу против нереда није реализован због пандемије коронавируса- наводи се у документу.

Патрушев је на састанку говорио и о “високо дестабилизујућем потенцијалу Балкана”, који је, према његовим ријечима, изазван споља, са Запада.

-Ситуација је погоршана доласком на власт нове америчке администрације, на чијем челу је човјек (Джозеф Бајден, предсједник САД прим. Аут.), који заговара идеју ‘ширења демократије по свијету’- рекао је Патрушев на састанку са Вулином.

Хапшење у Санкт Петербургу

Руска страна је истовремено, како се наводи у документу, упознала своје српске колеге са развојем њеног информатичког система који омогућава надгледање објеката и праћење сумњивих лица, док је министар Вулин указао на изузетну сарадњу између два МУП-а, додајући да са руском страном на годишњем нивоу размијени око 500 информација.

Вулин је на састанку изразио спремност српске стране да учествује у обуци која се односни на борбу против трговине наркотицима, организованог кирминала, уништавања експлозивних направа, али и негативног дјеловања невладиних организација.

Двије недјеље након овог састанка, Андреј Пивоваров, из организације “Отоврена Русија”, ухапшен је на аеродрому у Санкт Петербургу. Нјегов тим је тада саопштио да га је полиција испитала, претресла његов стан и покренула кривични поступак због наводног кршења руског законодавства о „непожељним организацијама“.

У интервјуу за дневни лист “Нова”, Михаил Ходорковски, некада најбогатији Рус и саборац Андреја Пивоварова, рекао је да Пивоваров ништа противзаконито није урадио, али да му, без обзира на то, сасвим извјесно пријети максимална казна.

-Без обзира на то по ком члану се оптужују независни политичари, колико год да су оптужбе апсурдне и неосноване, пресуда је готово увијек осуђујућа. Члан закона који се Пивоварову ставља на терет са собом носи и пријетњу до шест година затвора. Плашим се да ће му казна бити близу максималне- рекао је Ходорковски.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 18:41