Ilustraccija / - NVO
16/09/2024 u 08:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U školama širom Srbije danas bez nastave: Protesti na trgovima i ispred školskih uprava

U školama širom Srbije danas neće biti nastave, a biće organizovani i protesti na trgovima i ispred školskih uprava nakon što reprezentativni sindikati prosvetnih radnika nisu prihvatili predlog Vlade o povećanju plata od januara za 12 odsto.

Kako su ranije najavili predstavnici sindikata, prvo će biti održani sastanci u školama, a zatim slijede centralna okupljanja. U Beogradu će protest biti organizovan u podne u parku Manjež, preko puta Ministarstva prosvete.

Prosvetni radnici, osim u Beogradu, protestovaće i u Zrenjaninu, Novom Sadu, Nišu, Šapcu, Valjevu, Kraljevu, Kragujevcu, Leskovcu, Somboru, Požarevcu.

Četiri reprezentativna sindikata u Srbiji – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije – imaju četiri zahtjeva.

Oni traže da se u skladu s dogovorom s Vladom Srbije predložene izmijene i dopune Krivičnog zakonika, kojima se traže strože kazne za napade na nastavnike, nađu na javnoj raspravi i da budu usvojene u Skupštini po hitnom postupku.

Drugi zahtjev je da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, a u skladu sa potpisanim Protokolom sa Vladom Srbije, izjednači sa prosečnom zaradom u Srbiji i da to povećanje bude u jednakom procentu za sve zaposlene u prosveti.

Zahtijevaju i da se do kraja 2024. godine, uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima, izmeni Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, u skladu sa potpisanim Protokolom, kao i da se zaposlenima u obrazovanju isplati Novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 08:59