/ ILUSTRACIJA, UNSPLASH
31/08/2023 u 19:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

U Srbiji počela izrada platforme po uzoru na "Amber alert"

O uvođenju Amber alerta se u Srbiji govori još od 2015. godine nakon što je ubijena djevojčica Tijana Jurić

Počeo je rad na izradi platforme za hitno obavještavanje javnosti o nestanku maloljetnog lica, koja će u Srbiji nositi naziv "Pronađi me!", saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP).

Građani bi, prema do sada dogovorenim kriterijumima, o nestanku maloljetnog lica, trebalo da budu obaviještavani putem SMS poruke, prekidom televizijskih i radio emisija, kao i kajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama, rekao je državni sekretar MUP-a Danilo Stevandić nakon sastanka radne grupe za uvođenje sistema po uzoru na Amber alert, 31. avgusta.

Platforma će se izrađivati u saradnji sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije, piše RSE.

MUP je izradio i Instrukciju o postupanju policijskih službenika u slučaju prijave nestanka maljoletnog lica i načinu hitnog obavještavanja javnosti, koja definiše jasne i precizne korake aktiviranja i funkcionisanja sistema, saopšteno je.

Amber alert je sistem alarmiranja javnosti u slučaju nestanka djece. Nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Nazvan je po devetogodišnjoj djevojčici iz Teksasa, Amber Hagerman, koja je oteta i ubijena.

Funkcioniše tako što se u slučaju nestanka nekog djeteta, informacija širi putem notifikacija na mobitelu, SMS-a, interneta, na televiziji, radiju, bilbordima, kako bi doprla do što više ljudi, odnosno alarmirala javnost.

O uvođenju Amber alerta se u Srbiji govori još od 2015. godine nakon što je ubijena djevojčica Tijana Jurić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 16:23