Александар Вучић / - принтскрин РТС
31/05/2022 u 11:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Вучић положио заклетву: Мој једини идеал је Србија, а она је јача захваљујући народу

Желим да будем предсједник свих и за све, први по обавезама и последњи по привилегијама. Да радим више и не тражим ништа за себе, али тражим све за Србију, рекао је предједник Србије

Предсједник Србије Александар Вучић данас полаже заклетву у Народној скупштини,л чиме ће званично почети други предсједнички мандат.

Највиши државни званичници стигли су у салу Скупштине. Ту су Ана Брнбић, Синиша Мали, Александар Вулин, Јадранка Јоксимовић и други. Пристутан је и његова светост патријарх српски Порфирије, као и представници исламске и католичке заједнице у Србији.

image

Полагању заклетве присуствују и вјерски великодостојници

- принтскрин РТС

Вучића је, у скупштини, дочекао Ивица Дачић. Сала је готово испуњена и све је спремно за почетак полагања заклетве.

Полагању заклетве присуствују министри Владе Србије.

image

Вучић у Народној скупштини полаже заклетву

- принтскрин РТС

Вучић се обратио након полагања заклетве.

Предсједник је рекао како током свог мандата жели да ради више, али не за себе, него за Србију као и да му је идеал добробит свих грађана.

- Не постоји већа част и обавеза од оне које ти даје да водиш своју земљу. Све то и обавезу, и дужност и част и понос добио сам од грађана на изборима. Желим да будем предсједник свих и за све, први по обавезама и последњи по привилегијама. Да радим више и не тражим ништа за себе, али тражим све за Србију - рекао је Вучић.

Вучић је казао и како има велику част да преузме дужност председника, али и обавезу јер то чини у преломним временима, прије свега због дешавања у свијету.

- Приоритети мог другог мандата гласе: Мир, стабилност, независност у одлучивању, слобода, сигурност, здравље, Европа, рад, рад и рад. Србија је производ наших мисли, снова и дјела, наш идеал, наш циљ, свијест, знање о томе гдје смо.

Вучић је рекао да "живимо у временима када сви гласно говоре, а мало ко слуша".

- Данас је можда више него икада цио свет жељан истине и правде, која још увијек стоји као императив без кога нема напретка. За такву истину и правду ћу увијек да се борим. Свијет можда више никада неће бити исти али указујем на чињеницу да ћемо ми покушати да останемо снажни и непоколебљиви. Да храбро грабимо напред упркос свим недаћама. Не постоји довољно велика ријеч за нашу Србију која је увијек стајала на раскршћу култура и цивилизација.

- Свијет се пред нашим очима никад брже мијења. Наша земља је 1999. године нападнута без одлуке Савјета УН - рекао је Вучић, након чега је услиједио громогласан аплауз.

- Уткале су овај несаломви слободарски дух у све будуће нараштаје нашег народа. Напад на Украјину је прекретница у међународним односима. Русија је жељела спречавање даље ширење НАТО, Кина жели аутономију без уплива других, САД жели да очува своју позицију у свијету. Тачно је да је нападом на Украјину погажено међународно јавно право - нагласио је Вучић и додао:

- Ми овдје у Србији то на најбољи могући начин можемо да потврдимо. Наша земља је 1999. године нападнута без одлуке УН. А да наша земља прије тога није окупирала ни једну другу. Отимана је и даље, упркос резолуцији 1244. Када би неко други то учинио, кршио би међународно право и мир у свијету. Поносан сам на Србију данас која се понаша у складу са међународним јавним правом, али и на Србију у којој нема русофобног јавног понашања. На то Србија може да буде поносна.

- Да не мислите да то што сви знате, ја не знам. Неријетко знам боље од свих осталих, видим и осјећам али то не рјешава наш проблеме. Политика вођења земље није политика жеља већ реалности - рекао је Вучић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 22:01