Владике Максим и Григорије / - Скриншат
18/05/2022 u 22:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Владике Григорије и Максим одбили ручак код Вучића

Познаваоци прилика у СПЦ истичу да није изненађење да управо ова два епископа нису учествовала на састанку, подсјећајући да је идентично било и прошле године

Предсједник Србије, Александар Вучић,приредио је данас ручак у Предсједништву Србије за учеснике Светог архијерејског Сабора Српске православне цркве.

На челу са патријархом Порфиријем, готово сви архијереји су присуствовали састанку са шефом српске државе, изузев двојице – епископа диселдорфског и цијеле Њемачке Григорија и западноамеричког владике Максима.

Састанак на Андрићевом вијенцу одржан је данас у послијеподневним часовима, а на њему је било ријечи о односима СПЦ са „Охридском архиепископијом“, међународној позицији Србије, рату у Украјини и статусу Косова и Метохије.

Познаваоци прилика у СПЦ истичу да није изненађење да управо ова два епископа нису учествовала на састанку, подсјећајући да је идентично било и прошле године.

– Максим и Григорије имају право на такву одлуку и њихови разлози су сигурно оправдани – кратко је за Нова.рс речено из Патријаршије.

Поменута два епископа били су посебна мета медија које контролише владајућа странка и предсједник Вучић. Владика Максим оптуживан је, уочи Сабора на ком се бирао нови патријарх, да долази заражен короном како би ширио вирус међу епископима, обиљежавали су га као „пучисту“, „расколника“ и човјека који жели да унишити јединство СПЦ.

Поред медијског, прогон владике Максима је настављен на Православном богословског факултету, са ког је протјеран уз образложење да редовној настави не могу да буду они који живе у Западној Европи и Америци, иако је ранија пракса то дозвољавала.

Напади на владику Максима интезивирани су након дојделе ордена поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве, у окотобру 2019. На предлог патријарха Иринеја, Синод СПЦ доноси одлуку да се, поводом осам векова самосталности СПЦ, Вучићу додијели Орден Светог Саве Првог реда.

Предсједник Србије тада је одликован за „деталну љубав према Цркви, ангажовање на очувању јединства српског народа и неуморну борбу за цјеловитост Србије и очување КиМ у њеним границама“.

С друге стране, владика Максим је тврдио да та одлука не представља жељу већине у СПЦ. Он је подсјетио да предсједник Србије непрекидно понавља да је за разграничење и подјелу, а да дотле Сабор Српске цркве инсистира на томе да разграничење и подјела представљају издају.

– Орден има симобличну функцију, а када симбол функционише на прави начин тада он има моћ да обједињује, а не да раздјељује. Бојим се да је овдје дошло до превида – закључио је он.

Ништа боље није прошао ни владика Григорије, годинама један од најчешће нападаних епископа СПЦ.

Због отвореног противљења политици коју води актуелна власт, Григорију су симпатизери владајуће странке чак посветили и спот „Какав је то владика Григорије“ који је неодољиво подсјећао на видео који је Српска листа посветила убијеном представнику Срба с Косова, Оливеру Ивановићу.

У режимским медијима, Григорије је описиван као „политичар у одијелу свештеника”, као особа “која ради против интереса Србије и руши Вучића" и  као неко ко “подржава албанске лобисте и независност Косова”.

На поменуте увреде, владика је својевремено одговорио рекавши да га нападају они којима лаж не силази са усана.

– Човек је хомо луденс, биће игре. Негдје сам прочитао како у животу треба да будемо озбиљни као што смо озбиљни у игри. Бавећи се спортом, научио сам, између осталог, да трпим и примам ударце те да упркос свему идем напријед. То ми је касније помогло да поднесем апсурдне и бесмислене нападе оних којима лаж не силази с усана, а истина их не интересује – написао је владика својевремено на свом Инстаграм налогу.

Извор: Директно.рс

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:28