Вучић са Лајчаком / - Инстаграм
20/09/2021 u 06:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучић данас са Лајчаком

У питању је моја регуларна посјета у циљу разговора са лидерима о томе како даље напредовати у процесу дијалога, поручио је Лајчак пред долазак у регион

Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак долази данас у дводневну посјету Србији, која заједно са прошлонедјељном посјетом Приштини за циљ има поновни покушај ЕУ да се у дијалогу Београда и Приштине постигне већ дуго очекиван и неопходан корак напријед.

"У питању је моја регуларна посјета у циљу разговора са лидерима о томе како даље напредовати у процесу дијалога", поручио је Лајчак пред долазак у регион.

Лајчак ће се у Београду првог дана посјете састати са предсједником Србије Александром Вучићем, а за очекивати је да том приликом Вучићу пренесе ставове премијера тзв. Косова, Аљбина Куртија, са којим се Лајчак чак два пута састајао током своје прошлонедјељне посјете Приштини.

Из Брисела су у више наврата долазиле информације да Лајчак жели да што боље припреми нови састанак Вучића и Куртија како би се избјегла ситуација из претходне двије рунде високополитичких разговора Београда и Приштине који су се, умјесто из ЕУ најављиваним напретком, завршиле потпуним одсуством разумијевања и компромиса.

И док званично Брисел и даље позива "обје стране" у дијалогу на конструктивност, незванични дипломатски извори и аналитичари указују на немогућност ЕУ да контролише и предвиди потезе новог премијера привремених власти у Приштини.

Комплексност сарадње Лајчака, као посредника у дијалогу, са новом администрацијом у Приштини, огледа се и у све дужим разговорима и посјетама управо косовској страни.

Лајчак је пред ову посјету Приштини и Београду одбио да даје интервјуе за медије, а званично је поручио да се "мора наћи баланс између транспарентности процеса и заштите дијалога јер се разговара о врло осјетљивим питањима".

"У овом процесу сви учесници врло детаљно знају шта треба да раде", поручио је Лајчак и додао да су и земље чланице ЕУ у потпуности информисане о стању и свим корацима дијалогу.

Поред припреме новог састанка на виском политичком нивоу, укључујући и његову потенцијалну агенду, посјета Лајчака Београду и Приштини може се разумјети и у свјетлу разговора о примјени већ постојећих договора и разговора о евентуалном напретку ка коначном свеобухватном и правнообавезујућем споразуму о нормализацији односа.

ЕУ је током љета у више наврата упозорила Приштину да својим поступцима крши Бриселски споразум како у области правосуђа, овога пута у случају пресуде Србину Ивану Теодосијевићу, тако и у оквиру договора о слободи кретања односно посјета званичника.

Иако посредници у дијалогу, а тиме и гаранти спровођења договореног, из ЕУ поручују да је у рукама Београда и Приштине да дођу до нормализације уколико не желе да остану "заглављени" на путу ка бољем животу.

"Наметнуто рјешење неће бити одрживо. То неће бити бриселски нити вашингтонски договор, већ договор до кога Београд и Приштина морају да дођу и да га примијене и поштују", закључује Лајчак пред ову посјету.

Истовремено, Лајчак, који је почетком свог мандата 2020. године најављивао да је коначни споразум Београда и Приштине питање мјесеци, а не година, сада инсистира на чињеници да садржај споразума, његово постизање и примјена искључиво зависе од политичке воље и кооперативности двије стране у процесу.

Како је најавила предсједникова прес служба, састанак ће се одржати у 14 сати у згради Генералног секретаријата предсједника Републике.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:12