Александар Вучић
08/06/2021 u 23:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучић: Кривично гоњење Радете и Јојића треба да буде пребачено правосуђу Србије

Предсједник Механизма Кармел Ађијус је саопштио да Србија шест година не поштује обавезу да ухапси и изручи званичнике Српске радикалне странке, оптужене за непоштовање суда

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је на сједници Савјета безбједности УН да кривично гоњење Вјерице Радете и Петра Јојића, функционера Српске радикалне странке оптужених за непоштовање суда у Хагу, треба да буде пребачено правосуђу Србије, јавља Н1.

Подсјетио је да је Виши суд у Београду одлучио да не постоје услови за изручење Радете и Јојића, које суд у Хагу оптужује за непоштовање суда.

-Ми судимо према законима и прописима Републике Србије-рекао је Вучић.

Савјет безбједности УН вечерас расправља о раду Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, о чему извјештај подносе предсједник суда Кармел Ађијус и главни тужилац Серж Брамерц.

Предсједник Механизма Кармел Ађијус је саопштио је за Савјет безбједности да Србија шест година не поштује обавезу да ухапси и изручи званичнике Српске радикалне странке Петра Јојића и Вјерицу Радету, оптужене за непоштовање суда.

Јојића и Радету Хашки трибунал је у октобру 2012. оптужио да су да су утицали на свједоке у хашком процесу против њиховог партијског вође Војислава Шешеља, тако што су их претњама, уцјенама и митом наговарали да промјене исказе или да не свједоче.

Представници САД, Француске и Велике Британије су у Савјету безбједности Уједињених нација позвали Србију да у потпуности сарађује са Механизмом, док је представник Русије критиковао суд у Хагу, оптуживши га да је пристрасан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:23