Александар Вучић / - дан
24/11/2021 u 11:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучић: Након Куртијеве изјаве сви ћуте, ја бих завршио на ломачи као у средњем вијеку

Он је рекао да ће сјутра имати веома важан сусрерт са предсједником Русије Владимиром Путином, 19. до сада, као и да ће разговарати о свим кључним политичким питањима

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је да ће по повратку из Русије упутити писмо свим шефовима држава и влада у којем ће затражити објашњене и одговор на питање - како је могуће да Аљбин Курти говори о уједињењу Косова и Албаније, а да на то сви у Европи ћуте и да ли би, на сличне изјаве из Србије, такође ћутали.

- Како је могуће да Курти, премијер привремених институција у Приштини, свако мало, али на врло јасан начин и прије три дана поново, јасно и прецизно говори и то, не као неко ко се залаже, већ о сопственој жели за уједињење Косова и Албаније -  рекао је Вучић у обаћању јавности.

Он је констатовао да нико, ниједна политичка инстанца у Европи није реаговала.

 - Ни такозвани известиоци за КиМ, ни извјестиоци за било шта, нико из Европске комисије, Европског парламента, нико од шефова држава, влада, министара земаља чланица ЕУ. Нико није", указао је предсједник Србије.

Зато ће, истиче, његово писмо садржати просто питање - да ли то значи да ће тако да ћуте и да неће реаговатаи уколико би било ко из Београд говорио о уједињењу с неким другим.

- Или бисте исте секунде реаговали, осим што бисте имали десетине помагача и денунцијаната који би нас одмах пријавили због неодговорних изјава, или бих ја завршио на ломачи, као у средњем вијеку... - додао је Вучић и упитао:

 - По ком принципу је Албанцима све дозвољено, а Србима све забрањено?"

При томе, наглашава, не каже да ће се Србија залагати за уједињење с неким другим, јер се залаже за међунардоно признате границе и поштовање међународног јавног права.

 - Али, тражићу објашњење и питати шта бисте рекли да је то неко из Србије или РС? Да ли би био сличан или исти одговор, или је онима које сте ви рађали све дозвољено, а Срби ништа не смеју ни да питају. Ја ћу да се дрзнем, да питам и тражим објашњење -  рекао је Вучић.

Додао је да ће то објашњење тражити у званичној форми од свих шефова држава и влада.

 - Морам да питам како би реаговали да такве изјаве долазе из Београда, какве долазе из Приштине, јер једном с тим мора да се прекине и не може више објашњење да буде - пустите, кога брига шта прича Курти. Али, зато кажу - кад Вучић то прича, то може и да се деси, што је било објашњење једног од најважнијих политичких представника које сам питао -  рекао је Вучић.

Поново је упита да ли то значи да неко има право на неодговорност, ако је Албанац или припада неким другим народима, али немате право, не на неодговорност, већ на исте аршине, ако сте Србин.

- Само желимо да то неко јасно каже - закључио је Вучић.

Он је рекао да ће сјутра имати веома важан сусрерт са предсједником Русије Владимиром Путином, 19. до сада, као и да ће разговарати о свим кључним политичким питањима.

Казао је да ће разговрати с Путином и о КиМ и да ће га обавијестити о свему што се дешава у разговорима о КиМ, као и о цјелокупној ситуацији на западном Балкану.

 - За нас су интересантна питања из региона, али сасвим сигурно је да ћу од Путина моћи да чујем како он види ситуацију у Европи и Азији и у свијету, и како ми, како мала земља да нађемо најбољу позицију у турбулентном свијету и заштитимо своје интересе -  рекао је Вучић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:29