Александар Вучић / - Фото: Твитер
25/02/2022 u 18:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучић неће уводити санкције Русији: Србија и Русе и Украјинце сматра братским народима

Он је навео да је Србија претходних дана била под великим притисцима

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је Србија привржена поштовању међународног права којим се гарантује право на неповредивост граница Украјине, али је додао да Србија неће уводити санкције Русији водећи се нашим националним интересима.

Вучић је на конференцији за новинаре изјавио да „Србија најискреније жали због свега што се догађа на истоку Европе“ и додао да Србија и Русе и Украјинце сматра братским народима.

  - Србија пружа пуну подршку поштовању територијалног интегритета Украјине, рекао је Вучић.

Навео да није интерес Србије да уведе санкције Русији.

 - Иза нас су, али и цијеле Европе, тешки дани. За нас у Србији посебно су тешки дани из много разлога и пред нама нису нимало лакши дани. Имајући све то у виду у претходних дана смо покушавали и успјели да заузмемо јединствен став по питању кризе у Укрјаини и наше реакције и свих поступака и потеза који наши државни органи треба да предузму у наредном периоду -  додао је председник Србије.

Он је навео да је Србија претхондих дана била под великим притисцима.

Иначе, предсједник Србије Александар Вучић раније је најавио да ће након сједнице Савјета за националну безбједност изнијети став Србије по питању рата у Украјини, а поједини београдски медији су раније данас пренијели да само Бјелорусија и Србија нису осудиле руску агресију.

Посланица Европског парламента из редова њемачких Зелених Виола фон Крамон написала је раније данас да је крајње вријеме да Влада Србије и предсједник Александар Вучић јавно осуде руску инвазију на Украјину. Како је навела она у својој објави на друштвеној мрежи Твитер, "време сједења на двије столице је завршено".

 - Несврставање са Европском унијом по овом питању ће довести Србију у самоизолацију - нагласила је она.

Подсећамо, по налогу руског предсједника Владимира Путина војска те земље у четвртак рано ујутру започела је напад на Украјину. Путин је то назвао "специјалном војном операцијом", а за само 24 сата руске трупе успјеле су да заузму Чернобиљску електрану и приђу на само 30 километара од Кијева.

Други дан руске агресије на Украјину обележиле се борбе у околини Кијева и офанзива на Харков, град на истоку земље. Такође, министарство одбране Русије саопштило је да су руске снаге заузеле град Чернихив на сјеверу земље, али и аеродром Гостомељ у предграђу Кијева.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 09:55