Aleksandar Vučić / - FOTO: FACEBOOK
13/09/2024 u 20:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vučić: Otcjepljenjem Crne Gore ušli smo u posljednju fazu odvajanja KiM od Srbije

U 2006. godini smo uspjeli da dočekamo otcjepljenje Crne Gore od državne zajednice Srbije i Crne Gore što je bio posljednji uslov za ulazak u posljednju fazu odvajanja Kosova i Metohije (KiM) od Srbije, saopštio je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić se kako prenosi Radio televizija Srbije (RTS) obraća javnosti iz Palate Srbija "povodom situacije na Kosovu i Metohiji".

Vučić je izjavio da Srbija nije donijela odluku o okupaciji Kosova i Metohije, navodeći da su srpski pravni eksperti bili apsolutno protiv toga, jer bi se time, kako je naveo, teritorija Kosova i Metohije priznala kao druga država, a njihove oružane snage legalnim.

Vučić je novinarima u Beogradu rekao da ni formiranje tzv. Vojske Kosova ili drugih albanskih oružanih grupacija ne dovodi do toga da se dio teritorije može smatrati dijelom teritorije pod okupacijom, posebno zbog toga što je formiranje takvih oružanih formacija nelegalno, odnosno "u oštroj suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN i drugim pravilima međunarodnog prava".

- Ako bi bila proglašena okupacija, oružanim grupama Albanaca na Kosovu i Metohiji, bez obzira na njihov naziv, bi se priznao status legalne oružane sile. Mi ne smijemo da im damo status legalne oružane sile. To je prvi i ključni razlog zašto ne proglašavamo okupaciju danas. Nećemo da im damo bilo kakav pravni legalitet i legitimitet, jer ga nemaju - naveo je predsjednik Srbije.

Okupacija ili ratna okupacija, prema njegovim rečima je moguća samo u međunarodnim oružanim sukobima.

- To bi značilo da mi priznajemo teritoriju Kosova i Metohije za teritoriju druge države. Zato ne prilazimo mjerama proglašavanja okupacije. Teritorija se može smatrati okupiranom ukoliko je pod vlašću vojne sile druge države. Okupacija je pojam međunarodnih oružanih sukoba, odnosno oružanog sukoba najmanje dvije države. Ona nije pojam nemeđunarodnih oružanih sukoba, odnosno oružanog sukoba unutar jedne države - kazao je Vučić.

Naveo je da je prema srpskom zakonodavstvu, svaki građanin Srbije koji potpiše ili prizna kapitulaciju ili prihvati ili prizna okupaciju Srbije ili nekog njenog djela - kazniće se sa najmanje 10 godina zatvora.

- Drugim riječima, samo priznanje okupacije, odnosno proklamovanja dijela teritorije pod okupacijom je i krivično djelo - dodao je Vučić.

Kurti: Srbija u saradnji sa Rusijom priprema nove prijetnje i ultimatume Kosovu

RTS prenosi da "Vučić ističe, sumirajući istorijski kontekst dešavanja na Kosovu i Metohiji, da smo stanovništvo gubili još od šezdesetih..."

- Osamdesetih su Albanci vidjeli svjetlo na kraju tunela, o devedesetim ni da ne govorim, a onda je došla demokratska vlast koju je želio demokratski Zapad - rekao je Vućić.

Istakao je da je prije toga na delu bila agresija protiv Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), mimo odluke Savjeza bezbjednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN), u kojoj su stradali Srbi, ali i Bošnjaci, pa i Albanci.

Vučić je rekao da je potpuno jasno da je Srbija protivpravno, na najbrutalniji mogući način, mimo prava, mimo zakona, mimo odluke SB UN, bila napadnuta 1999. godine.

- Zapad je samo čekao demokratsku vlast u Srbiji, da ode Milošević, pa su mislili – lako ćemo riješiti pitanje Kosova - istakao je predsjednik Srbije.

Naveo je da smo onda, 2003. godine već izgubili SRJ, zajedničku državu Srbije i Crne Gore.

- Da bismo stvorili Državnu zajednicu SCG, i iz federalnog, prešli u konfederalno uređenje, što je bio početak kraja zajedničke države. Zatim su 2004. sproveli Martovski pogrom uz ćutanje demokratskog svijeta. U 2006. godini smo uspjeli da dočekamo otcjepljenje Crne Gore od Državne zajednice Srbije i Crne Gore što je bio posljednji uslov za ulazak u posljednju fazu odvajanja Kosova i Metohije (KiM) od Srbije - sumirao je Vučić.

Vučić je izjavio da smatra da ne postoji rješenje za kosovsko-metohijski problem koje bi bilo zadovoljavajuće za Srbe.

- Rješenje za kosovsko-metohijski problem, koje bi bilo zadovoljavajuće za Srbe ne postoji. Nema tog rješenja. Ne postoji taj čudotvorac koji Srbima može da donese dobro rješenje za Kosovo i Metohiju. Ja priznajem - rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Naveo je da zna sve probleme koje imaju Srbi na Kosovu i Metohiji, od pravnih, političkih, do ekonomskih, ponavljajući da "zna da nema dobrog rješenja, i da neće da laže i obmanjuje bilo koga".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 20:17