Vučić u Dubrovniku / - FOTO: INSTAGRAM/BUDUCNOSTSRBIJEAV
09/10/2024 u 19:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vučić: Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali neće uvesti sankcije Rusiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Dubrovniku da je Srbija na samitu Ukrajina-jugoistočna Evropa jasno rekla da podržava teritorijalni integritet Ukrajine, jer je to u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, ali će ostati bez uvođenja sankcija Rusiji.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je, na zahtjev Srbije, u tekstu završne deklaracije izmijenjen dio u kojem se govori o svakoj vrsti pomoći Ukrajini, ali se više ne govori eksplicitno o vojnoj pomoći.

Mi smo se koncentrisali na tertorijalni integritet i poštovanje Povelje UN i ne smatramo da su ratna rješenja najbolja, i to je uvaženo, rekao je Vučić, koji je odbacio navode medija da Srbija sjedi na dvije stolice.

- Stojim pred vama glavom i bradom i Srbija ima samo svoju stolicu, druge je ne interesuju, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da je prije dolaska na tamošnji samit podrške Ukrajini tražio izmjene određenih djelova u nacrtu završne deklaracije skupa, uključujući pominjanje „vojne pomoći“ za Ukrajinu.

- Nismo htjeli da to bude naša obaveza, rekao je Vučić u obraćanju novinarima

Prema njegovim riječima, ono što je tražila Srbija je usvojeno, pa riječi „vojna pomoć“ više ne postoje u deklaraciji, a ne spominje se ni „okupacija Krima“.

Kako je prethodno javila agencija Hina, na kraju samita najavljeno je usvajanje zajedničke deklaracije koja bi trebalo da uključi osudu ruske agresije na Ukrajinu, podršku ukrajinskom teritorijalnom integritetu, podršku ukrajinskom mirovnom planu, zahtjev za procesuiranjem ratnih zločina u Ukrajini, podršku evroatlantskim integracijama Kijeva, kao i podršku energetskoj sigurnosti i obnovi Ukrajine po okončanju rata.

Zelenski u Dubrovniku: Putin će izgubiti geopolitičku bitku ako Ukrajina uđe u NATO

Vučić je ukazao na to da je njegovo mišljenje u vezi sa ratom u Ukrajini „drugačije“, da „ne postoji kompromis koji je loš“.

Na pitanje jednog hrvatskog novinara dokle će Srbija da „sjedi na dve stolice“, Vučić je odgovorio konstatacijom da Srbija ima „samo svoju, srpsku stolicu“ dok drugi mogu da imaju svoju.

- Mi vas ne pitamo koliko ih (stolica) imate vi, kazao je.

Upitan za rebalans hrvatskog budžeta za naoružanje, Vučić je rekao da je to „unutrašnja stvar“ Hrvatske u kojoj Srbija „ne vidi nikakav problem“ niti vidi „opasnost od izbijanja sukoba“ između dvije susjedne zemlje, nekadašnje jugoslovenske republike.

Samit u Dubrovniku treći je sastanak na vrhu u ovom formatu, prethodni su održani u Atini i Tirani.

Na skupu su predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovska predsjednica Vjosa Osmani, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, grčki premijer Kiriakos Micotakis, bugarski premijer Dimitar Glavčev, albanski premijer Edi Rama, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto i premijer Sjeverne Makedonije Hristijan Mickoski.

U Dubrovniku su i ministru spoljnih poslova Moldavije, Turske i Rumunije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. oktobar 2024 19:35