STOJAN ABAZOVIĆ / - FOOT: MEDIABIRO
22/06/2024 u 12:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Abazović: Sudeći po najavama pred nama je odlična ljetnja sezona

Pred Žabljakom je obećavajuće ljeto, na šta ukazuju rane rezervacije i buking, saopštio je predsjednik Turističke organizacije (TO) tog grada, Stojan Abazović.

On je kazao da je Žabljak ove godine imao znatno bolji period predsezone nego prošle, kao i da su pozitivni ishodi zabilježeni i tokom juna.

- Ove godine smo imali bolje vremenske prilike, što je doprinjelo i boljoj posjećenosti. Nama je to veoma bitno, jer naši gosti većinom vrijeme provode u prirodi, Nacionalnom parku, hajkingu i drugim sadržajima koji su isključivo vezani za otvoreni prostor - rekao je Abazović Media birou.

On je dodao da veliki broj manifestacija koje će biti organizovane doprinosi boljoj turističkoj ponudi grada.

I ove godine, kao i prethodnih, održaće se Wild Beauty Art, veliki broj sportskih manifestacija, Durmitor Skyrace, Durrador, Durmitor Trail Run i Extreme Triatlon, dok će Opština i TO organizovati turnir u košarci i teqball turnir.

Abazović je podsjetio da su na Žabljaku u toku radovi na glavnoj gradskoj saobraćajnici, koji će biti završeni do jula, kada će se organizovati jedan veliki koncert za turiste kao i lokalno stanovništvo.

- Takođe, planiramo koncert za Dan Opštine. Napomenuo bih da smo skoro realizovali projekat Eco smart parka, koji je u završnoj fazi, a koji će biti sjajno polazište za sve turiste, jer u okviru njega imaju besplatan internet. TO je instalirala interaktivni kiosk u kome svi zainteresovani mogu dobiti potrebne informacije kada je područje Žabljaka u pitanju. Upravo na tom mjesto, planiramo brojne manifestacije koje ćemo pripremiti zajedno sa Kulturnim centrom Žabljak - objasnio je Abazović.

On je dodao da su velike gužve, koje posjetioci pamte na prilazu ka Crnom jezeru, konačno ublažene, čemu su doprinjeli radovi na komunalnom redu na tom potezu.

- Stanje je mnogo bolje nego prethodnih godina. Sada imamo i parking servis i protok saobraćaja na ulazu u Crno jezero, koje je najposjećenije u našem gradu, funksioniše znatno bolje nego ranijih godina - saopštio je Abazović.

Kao gorući problem u opštini, on je naveo ilegalnu gradnju koja je preplavila Žabljak u prethodnom periodu, te su se turistički kapaciteti udvostručili u posljednje dvije godine.

- Prateći statistiku mogu reći da taj broj samo raste iz mjeseca u mjesec i plašim se da će doći do zasićenja tržišta, kada je u pitanju infrastruktura. Imamo previše objekata trenutno na Žabljaku, kako završenih tako i onih u izgradnji. Veoma je teško popuniti te ogromne smještajne kapacitete koje imamo. Mislim da će to biti najveći problem, što u krajnjem može dovesti do jeftinog turističkog proizvoda kao i lošeg kvaliteta usluge - saopštio je Abazović.

On je naveo da su to ključni problemi opštine kada je turizam u pitanju, te da je neophodno da se država pozabavi tom problematikom.

Neophodno je, prema riječima Abazovića, napraviti jedan dobar plan za održivi turizam, koji će ići uz korak sa lokalnim stanovništvom.

On se osvrnuo i na lošu zimsku turističku sezonu, koja je, usljed nedostatka snijega, bila znatno lošija nego prethodne, te je podsjetio da su mehanizmi osnježavanja neophodni kako bi zimski turizam živio.

- Nadam se da će u budućnosti naše mjesto dobiti jedno moderno skijalište, da se aktivira i Štuoc i svi oni lijepi hoteli koje smo imali na odličnim lokacijama, kako bi privukli visokoplatežne goste, jer trenutni trend koji imamo na Žabljaku neće biti dovoljan za kvalitetan turistički proizvod - poručio je Abazović.

Prema njegovim riječima, sa svim novitetima i infrastrukturnim radovima koji su trenutno u toku, Žabljak će biti u prilici da mnogo bolje dočeka goste nego ranije.

- Nadam se da će se radovi glavne gradske saobraćajnice završiti na vrijeme i da će Žabljak, zajedno sa završenim gradskim trgom, dobiti mnogo kada je u pitanju turizam. Mogu reći da nas očekuju neka bolja vremena - rekao je Abazović.

Nezaobilazni prostor Crnog jezera svakako je nešto što svaki turista želi da vidi prilikom posjete Žabljaku. Gosti iz Velike Britanije prvi put su na Durmitoru, i oduševljeni su njegovim ljepotama.

- Prvi put smo ovdje, stigli smo sinoć, ali za ovo kratko vrijeme oduševili smo se ovim mjestom - kazao je turista iz Londona.

Restoran Crno jezero već tradicionalno okuplja veliki broj turista koji dođu u posjetu Nacionalnom parku Durmitor. Kako je kazao šef kuhinje Sveto Milićević, tradicionalna jela su nešto po čemu se prepoznatljivi i zbog kojih se gosti uvijek vraćaju za porciju više.

- Za početak sezone, veoma smo zadovoljni kako smo posjećeni. Kačamak i cicvara su najviše tražena jela, domaća teletina i jagnjetina ispod sača kao i durmitiroski sir i kajmak. Mislim da je ovo idealno mjesto gdje svaki turista može malo bliže da se upozna sa našom tradicionalnom kuhinjom - saopštio je Abazović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 12:28