TURIZAM, TURISTI, ILUSTRACIJA / - FOTO: D.M
06/08/2024 u 13:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Čitaoci "Dana": Visoke cijene uzrok lošije turističke sezone

Visoke cijene glavni su razlog što je ovogodišnja turistička sezona lošija od prethode, pokazuju podaci ankete na portalu Dan.

Od 2.313 anketiranih, čak 60 odsto smatra da su cijene razlog što sezona nije opravdala očekivanja, a skoro 20 odsto da je uzrok slab rad struktura u turizmu. Nešto više od 10 odsto ocjenjuje da je sezona lošija zbog slabe avio-povezanosti, a 5,92 ispitanika krivca vidi u globalnim dešavanjima.

image

Anketa turizam

- FOTO: DAN


Prema podacima Udruženja hotela Crne Gore, sezona je za 20 posto lošija nego prethodne godine. Po poslednjim analizama Turističke organizacije Budve, na Budvanskoj rivijeri trenutno boravi oko 40.000 turista, što je osam odsto manje nego lani, dok tivatski hoteli bilježe pad od 11 odsto. Manje turista evidentirano je i u Herceg Novom. 
Slična situacija je i u regionu.
U Hrvatskoj je prema prvim procjenama u julu ostvareno 5 do 10 odsto manje noćenja u odnosu na isti period prošle godine. Hrvatska je ujedno i jedna od najskupljih destinacija za ljetovanje u Evropi, a u poslednje tri godine zabilježen je rast cijena u hotelima i ugostiteljskim objektima između 45 i 80 posto. 
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 14:34