/ - СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ
12/02/2022 u 11:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гардашевић-Славуљица: Излазак из кризе чини дестинацију отпорнијом

Туризам мора бити отпоран, флекисибилан и прилагодљив на све изазове. У отпорности је кључ - казао је Рифаи

Црногорска експертисткиња за туризам, Александра Гардашевић-Славуљица, заједно са др Талебом Рифаием, бившим генералним секретаром Уједињених нација Свјетске туристичке организација (UNWTO), учествовала на онлајн конференцији на тему “Украјина - туризам против политике”. 

Циљ конференције је био да се пошаље порука да туризам и политика нису компатибилне гране.  

- Да би опстао, туризам мора да нађе одговор на све проблеме. Док цијели свијет прича о бројним изазовима у сектору туризма, треба се фокусирати на промоцију дестинација и промовисати теме које га чине јачим од политике и осталих недаћа као што су Ковид-19, климатске промјене и сл -наводи се у саопштењу.

Панелисти су били чланови извршног одбора WТО - др Талеб Рифаи, мр Александра Гардашевић-Славуљица, као и Јuergen Steinmetz, WТН предсједник. 

Гардашевић-Славуљица, која је иначе и предсједнице WТН за Балкан, као и члан WТН извршног одбора, ангажована је као в.д.генералне директорке у Директорату за развојне политке у туризму у Министарству економског развоја. 

- Сваки излазак из кризе било које врсте чини дестинацију отпорнијом, а од промоције њихових уникатних вриједности се не смије одустајати, колико год да су времена изазовна. У односу на тип кризе, слиједи типичан модел туристичке промоције који треба примјењивати и то је предуслов што бржег изласка из исте - констатовала је Гардашевић-Славуљица, која је иначе први је стручњак на Западном Балкану који се, ангажманом у WТН-у, почео бавити опоравком туризма. 

Др Талеб Рифаи бивши генерални секретар Уједињених нација Свјетске туристичке организација у два мандата (УНWТО), осврнуо се на бројне ситуације у којима је помагао дестинацијама  погођеним политичким и другим кризама да се опораве у туристичком смислу.  

Међу значајним панелистима из Украјине су били Иван Липтуга, предсједник Националне туристичке организација Украјине, као и Павло Схеремета, бивши министар економије и туризма, као и многи други значајни туристички актери. 

- Ковид је ту, не одустаје, баш као ни политичари који могу направити већу штету туризму од самог Ковида. Зато туризам мора бити отпоран, флекисибилан и прилагодљив на све изазове. У отпорности је кључ - казао је Рифаи.

Орханизатор конференције је Свјетска туристичка мрежа (World Tourism Network), реномирана међународна организација која се бави различитим изазовима са којима се суочава туризам широм свијета.

Конференцији је присуствовало око 50 туристичких експерата из различитих крајева свијета. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 09:05