Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
23/03/2024 u 20:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grčka mijenja zakon: Manje ležaljki na plažama, uvode i nove takse

Pred predstojeću ljetnju sezonu Grčka je usvojila nove propise kojim su uvedena stroža pravila za korišćenja plaža.

Novi zakon predviđa da 70 odsto prostora na bilo kojoj plaži u ovoj zemlji ostane bez ležaljki kako bi mjesto za odmor turista bilo uređenije i kako bi se spriječile gužve. Novi propis donosi i pravilo da se plaže u zaštićenim područjima oslobode na 85 odsto, a da se ležaljke potpuno zabrane u ekološki osjetljivim područjima. Na ovim mjestima će biti uspostavljene takozvane nedodirljive plaže, na kojima ležaljke neće moći da se koriste.

Poslednjih godina je postojala velika zabrinutost zbog toga što su hoteli i različiti objekti zauzimali veliki dio plaža ostavljajući vrlo malo prostora turistima. Zato se sada mijenja i način dodjele dozvola i koncesija da bi se povećala transparentnost i mogućnost države da kontroliše te kompanije.

Kako prenose grčki mediji, premijer Kirijakos Micotakis najavio je sve ove mjere, navodeći da ova turistička zemlja želi da riješi problem prevelikih gužvi ovog ljeta. I on je ukazao na problem koji su napravili brojni restorani zauzimajući veliki dio obale, zbog čega je sve manje prostora za goste. Novi propisi inače regulišu i dobijanje dozvola u budućnosti.

Španija: Duvanske kompanije moraće da plate čišćenje opušaka

Turisti će se ovog ljeta širom svijeta suočiti sa različitim ograničenjima koja uvode evropske zemlje kako bi spriječile masovni turizam, gužve i zaštitile lokalno stanovništvo. U jednom poznatom španskom ljetovalištu uvedene su, na primjer, kazne od 1.200 eura za kupanje između ponoći i sedam sati ujutro, a zabranjeno je i spavanje na plaži u tom periodu. Portugal je uveo radikalne kazne za one koji koriste zvučnike na plažama, a Sardinija kazne od 3.500 eura za one koji kroče na zabranjene plaže. Uz to se svuda uvode različite takse kako bi se turisti praktično odvratili od pretjeranih posjeta.

Hrvati odvraćaju turiste: Preporučuju Budvu za ljetovanje

Grčka uvodi novu taksu koja bi trebalo da pokrije štete od ekstremnih vremenskih uslova i očekuje se da će samo ove godine na ime tih prihoda inkasirati 300 miliona eura. Svi koji se budu odmarali u ovoj zemlji od marta do oktobra mogu da računaju na plaćanje ovih naknada koje zavise od vrste smještaja i kreću se od jedan do četiri eura po noćenju. Oni koji borave u apartmanima i hotelima sa jednom ili dvije zvezdice izdvajaju 1,50 eura, u hotelima sa tri zvjezdice tri eura, sa četiri zvjezdice sedam, a u luksuznim hotelima 10 eura po noćenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:11