Милош Квачевић / ДАН
05/03/2022 u 12:00 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милошева фор­му­ла за успје­шно по­сло­ва­ње: Упо­ран рад и љу­бав

Једнога дана отац Владо је одлучио да се посвети породичном имању у Друшићима, надомак Ријеке Црнојевића, а сину је понудио да преузме бригу око пластеника у Поповићима, надомак Бара. Након много рада, труда и улагања, Милош Ковачевић данас у пластенику има 20-так разних врста агрума, вишегодишњег цвијећа и живе ограде.

Власник расадника у барском насељу Поповићи, Милош Ковачевић, бави се овим послом већ четири године. Овај расадник је јединствен у барској општини, па можда и шире, али то што се Милош упустио у ову производњу није велико изненађење, јер се његов отац Владо цијелог живота бавио производњом разних воћки.

Милош са задовољством истиче да се прича развијала корак по корак да би се дошло до пластеника. Наравно, у свему томе имао је подршку оца и његово велико знање. Заједно са њим је подигао и осмислио овај јединствени пластеник.

- Радим у "Водоводу" до три сата, али чим дођем идем у пластеник гдје остајем свакодневно најмање пет сати. Прије овог сам пробао неколико других приватних послова, али у њима нисам видио перспективу. Отац је прије 35 година организовао производњу кивија на обали мора, у мјесту Шушањ. Био је први у Црној Гори, па смо киви у то вријеме продавали чак и у Србији. Колико се сјећам, тада је произведено око 12.000 садница на годишњем нивоу. Дан-данас бринемо и одржавамо већи број садница, а на том простору су два скромна пластеника у којима производимо саднице, калемимо и гледамо да сваки купац буде максимално испоштован. Домаћински дамо савјет, као и бесплатну доставу садница на кућну адресу на територији Црне Горе. Такође, учесници смо и многих хуманитарних акција, а на нашој фејсбук страници - расадникбар (Газдинство Ковачевић) презентовали смо и сва признања која смо до сада добили - прича Милош.

Он додаје да је једног дана отац одлучио да се посвети породичном имању у Друшићима надомак Ријеке Црнојевића, а сину је понудио да преузме бригу око пластеника. Рад у пластенику је веома захтјеван, али Милош већ има завидно искуство и очеву подршку.

Имање у Друшићима

Милош каже да имају и виноград у Друшићима, са преко 2.000 корјена винове лозе "вранац", гдје је први грозд убран прије 150 година и прва чаша вина наточена из каменог подрума старог преко 200 година.

- Уз све то нађе се и мало времена за поћи до рибарске кућице при самом Скадарском језеру, гдје имамо два мала чамца за лов и риболов, чисто рекреативно у слободно вријеме, мали одмор за душу, и да се извади нека укљева, крап или јегуља уз чашу домаћег друшичког вина... - каже наш саговорник.

Милош је од малих ногу у свему томе, па је било за њега потпуно природно да настави и унапреди породичну традицију.
- У подруму складиштимо вино и ракију коју произведемо. До скоро смо вино производили на традиционалан начин - гажењем, а сада имамо електричну муљачу. У задњој берби смо убрали око четири тоне грожђа. Вино и ракија су изузетног квалитета. Немамо наше тржиште, већ скоро све што се произведе се и прода, нашој родбини, пријаљима, комшијама, кумовима... Остану нам врло мале залихе које ми користимо - каже Милош.

- Радимо породично, пресађујемо цвијеће из мањих чашица у веће, затим агруме из мањих кеса у веће саксије. То су такозване породичне акције у којима сви учествујемо - каже наш домаћин.

Проширио је и асортиман цвијећа, и организовао калемере који су калемили агруме (лимуне, мандарине и фортинеле).

image

Расадник цвијеће

ДАН

- Понекад ангажујемо и раднике када има више посла. Углавном нам треба помоћ у прољеће, за главно пресађивање. Од свих саксија које се прераде, један дио се сложи ван пластеника а други дио у пластеник. Затим, сваког дана је обавезно чупање траве, наводњавање, везивање цвијећа и агрума. У зависности од тога колико је која биљка захтјевна, доноси се одлука да ли ћемо је узгајати у пластенику или на отвореном. Нека воли више сунце, а друга хладовину. Настојим да све то буде лијепо за око и душу. Трудимо се да сваке наредне сезоне обогатимо и проширимо асортиман, и задовољимо жеље и потребе већине корисника нашег садног материјала - каже наш саговорник.

Бављење овим послом подразумијева и одређена улагања, јер треба обезбијеђивати саксије, водити рачуна о квалитету земље, куповати наилон и све друго неопходно за расадник. Кад све то доведе у склад, закључује да би фор­му­ла за успје­шно по­сло­ва­ње искљу­чи­во од­го­во­ран и упо­ран рад и љу­бав пре­ма овом по­слу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 14:43