Конатар и Чоковић / -приватна архива
20/03/2022 u 01:00 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Поклонили канте за одлагање амбалаже од пестицида

Редовно се консултујем са инжењером агрономије и придржавам се инструкција које добијам у вези са употребом пестицида, али и правилног одлагања амбалаже у којој се пестициди налазе. Ипак, нема системског рјешења тог проблема, тако да се трудимо да га одлажемо на најбољи могући начин – каже пољопривредник Драган Конатар.

Бјелопољска невладина организација "Нови пут" током претходних дана посјетила је више бјелопољских пољопривредника приликом чега им је уручила канте за одлагање амбалаже настале употребом средстава за заштиту биља. Извршни директор ове организације Вехбо Чоковић казао је да је ово наставак пројекта, који је подржан од стране Управе за храну, ветеринарске и фитосанитарне послове, у склопу којег ће "Нови пут", осим додјеле канти, реализовати едукативне активности о значају заштите животне средине и смањењу штетних утицаја по окружење од неправилног одлагања отпада.

– Сматрамо да је веома значајно да водимо рачуна о одрживом развоју, а његова суштина је да приликом коришћења природних ресурса не угрозимо природни систем и животну средину. Кроз пројекат који реализујемо ставља се нагласак на адекватно третирање отпада који настаје употребом пестицида, то значи да морамо правилно уклањати такву амбалажу, како она не би штетно утицала на човјека, природу и животиње", истакао је Чоковић.

image

Конатар са препаратима

-Приватна архива

Пољопривредници којима су додијељене канте истакли су да се током производње придржавају упутстава, да читају шта пише на декларацијама и савјетују се са стручњацима, али да поздрављају сличне активности, будући да су препознати као циљна група.

– У свакодневној производњи се трудимо да што мање користимо пестициде, али то је врло тешко будући да има много болести биља. Као пољопривредник, редовно се консултујем са инжињером агрономије и придржавам се инструкција које добијам у вези употребе пестицида, али и правилног одлагања амбалаже у којој се пестициди налазе. Ипак, нема системског рјешења тог проблема, тако да се трудимо да га одлажемо на најбољи могући начин – рекао је Драган Конатар, пољопривредник из Ракоња, којем је НВО "Нови пут" уручио канту и брошуру о троструком испирању амбалаже. Он је додао да пољопривредници добијају одређену помоћ од државе, али да се морају поједноставити процедуре и папирологија, будући да је пољопривредницима мјесто на њиви, а не да прикупљају папире.

Из "Новог пута" кажу да су позвали пољопривреднике које су посјетили да присуствују едукативним радионицама које ће ова организација ускоро спровести, али и да имају у виду бројне и сложене проблеме и у областима заштите животне средине и пољопривреде и да ће наставити да спроводе сличне активности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 20:23