Фешта мимозе, рибе и вина у Баошићу / -РТВХН
20/02/2022 u 06:58 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Празник мимозе: Фешта која пола вијека није изгубила драж

Припремили смо 700 кг рибе, 400 литара вина, пиво, као и 170 кг мимозе. Све се дијели бесплатно на осам ватри, каже Ђуро Цвјетковић, предсједник Мјесне заједнице Баошић

Фешта мимозе, рибе и вина, прва пучка манифестација 53. Празника мимозе, јуче је на херцегновској ривијери, односно потезу од Кумбора до Баошића окупила више хиљада Новљана и њихових гостију. Како то добра традиција налаже, Градска музика, тромбоњери и мажоретке су из комплекса Портонови у Кумбору кренули око 9 часова, марширајући и наступајући атрактивним тачкама, између два шпалира грађана, ка Баошићу, гдје ја нешто послије 11 часова кренуо централни забавни програм којег је зачинила клапа "Стари капетан", а потом и концерт Ненада Кнежевића Кнеза. Мјесна заједница Баошић, у сарадњи са НВО Фешта, побринула се да традиционално домаћински дочека госте.

image

Риба припремана од седам сати ујутру

-к.м.

- Припремили смо 700 кг рибе, 400 литар вина, пиво, као и 170 кг мимозе. Све се дијели бесплатно на осам ватри - каже Ђуро Цвјетковић, предсједника МЗ Баошић.

Предсједник Општине Стеван Катић казао је да идеју о Празнику мимозе, стару више од пола вијека, локална управа увијек настоји унаприједити и тиме продужити зимску туристичку сезону, али и најавити успјешну љетњу сезону. Нагласио је да већ половином марта имају најаве долазка туриста из Западне Европе и Русије, те да су већ остварли циљ да предсезона стартује у марту, а да у априлу већ почне успјешна главна сезона.

image

Градска музика и бројни гости

-к.м.

-Знамо шта је урадила пандемија, људи су били затворени двије године и нису били у могућности да осјете ове чари Медитерана. Види се да су људи били жељни празника и доброг расположења. Ово је манифестација која је одавно превазишла границе Црне Горе и региона. Велики број гостију је данас овдје из региона, Русије и бројних европских земаља. Ту је неколико министара Владе Црне Горе, амбасадор Руске федерације и заиста смо задовољни како је организација текла од свечаног отварања, ноћ прије, до ове феште, а касније и маскенбала и још 40 програма до 5. марта – казао је Катић.

Потпредсједник Општине Мирко Мустур каже да је због епидемиолошких мјера ове године на Празнику мимозе мање званица.

- Нисмо се усудили да позовемо све представнике побратимских и пријатељских градова, да не би правили проблеме и њима и организаторима, тако да смо се ове године остали на томе – "ко је дошао, добро је дошао" - казао је Мустур уз жеље да се од наредне године фешта као некада.

Увертира за добру туристичку сезону

Министар економског развоја Јаков Милатовић оцијенио је да ако се по јутру дан познаје, овогодишња сезона биће одлична. Он је најавио бољу развојну будућност за Херцег Нови који је, како је рекао, 20 година био запуштен.

- Драго ми је што сам данас са Новљанима, са Бокељима, да прославимо заједно дане мимозе. Ово је чини ми се, посебан празник не само за мјештане него за све људе у Црној Гори. Празник у част цвијета, у част града који има душу, а то је такође и увертира да се сви надамо доброј туристичкој сезони- поручио је Милатовић.

Борка Дамјановић из НВО "Фешта" каже са пржењем рибе почеле већ од 7 часова.

- Биће све како треба, како је народ научио, и како смо ми научили да дочекамо госте и да се сви лијепо проведемо, поручила је Дамјановић.

Њена колегиница, Зорица Драшковић каже да се радује поновном дружењу и фешти и нада се да ће све протећи у добром расположењу. Новљанин Зоран Оташевић поручује да фешта у Баошићу, баш као ни мимоза, никада не губе чар.

- Дивно је. Толико свијета. Има свега, од роштула, преко сувих смокава, риби и вина. Што је најважније, има доброг расположења, поручио је Оташевић.

Раде Маркићевић из Пожеге каже да су Новљани најбољи људи које познаје и да имам намјеру да пензионерске дане проводи у кући у Херцег Новом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:52