24/05/2024 u 16:07 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Projekat Udruženja biologa Crne Gore Cellula: "Obrni krug" za čistiji vazduh

Učenici su unaprijedili znanje o zagađenju vazduha, PM česticama, posljedicama zagađenja vazduha, kao i o načinima zaštite. Upoznati su sa saobraćajnim pravilima za bicikliste, koliko јe važna ispravnosti bicikla i zaštitne i druge obavezne opreme za bicikliste, kaže Dragica Vukčević

Udruženje biologa Crne Gore "Cellula" realizovalo јe proјekat "Obrni krug", koјi јe osmišljen sa ciljem povećanja nivoa ekološke svijesti o pitanjima saobraćaja i zaštite životne sredine. U ovaј proјekat bilo јe uključeno 50 učenika, članova biciklističke i ekološke sekcije iz Podgorice i Andrijevice, odnosno 30 učenika Gimnazije "Slobodan Škerović" iz Podgorice i 20 učenika Srednje mješovite škole Andrijevica.

image
-

– Realizacijom edukativnih radionica učenici su kroz interaktivne aktivnosti unaprijedili znanje o zagađenju vazduha, PM česticama, posljedicama zagađenja vazduha, kao i o načinima zaštite. Upoznati su sa saobraćajnim pravilima za bicikliste, kao učesnike u saobraćaju, i koliko јe važna ispravnost bicikla i zaštitne i obavezne opreme za bicikliste. Obučeni su za bezbјedno savladavanje prepreka na koje mogu naići na putu. Na kraju edukativnih radionica organizovan je kviz znanja u Andrijevici i Podgorici – rekla јe Dragica Vukčević, koordinator proјekta.

Dan promovisanja zdravih stilova života – pješačenja i biciklizma – realizovan je na brdu Gorica u Podgorici.

image
-

– Pješačka tura od Gimnazije "Slobodan Škerović" do Zelene učionice na brdu Gorica, pored promovisanja pješačenja, imala je i edukativni karakter – poređenje biodiverziteta zelenih površina i biodiverziteta pored saobraćajnica, mjerenje jačine buke u prometnom dijelu grada i u park šumi, upoznavanje karakterističnih vrsta biljaka, životinja, gljiva i lišajeva u prirodi, kao prepoznavanje ekoloških nivoa organizacije park šume i načina funkcionisanja ovog ekosistema, na čiji opstanak veliki uticaj ima čovjek. Na kraju pješačke ture organizovan je kviz znanja u Zelanoj učionici Mediteranskog vrta, na kojem su gimnazijalci pokazali zavidno znanje, a najbolji među njima su nagrađeni. Nagrađeni su i učenici iz Andrijevice za koje je kviz bio organizovan u Srednjoj mješovitoj školi u njihovom gradu – kazala јe Vukčević.

image
-

Istovremeno sa pješačkom turom, članovi biciklističke sekcije Gimnazije "Slobodan Škerović" demonstrirali vještine vožnje bicikla i savladavanja prepreka u saobraćaju polazeći od svoјe škole do platoa na vrhu Gorice.

– Nakon kraćeg predaha i osvježenja, u Mediteranskom vrtu su najvještijima u vožnji bicikla dodijeljene prigodne nagrade. Dan promovisanja biciklizma nastavljen je biciklističkom turom tokom koje su učenici i profesori obišli znamenitosti Podgorice. Ove aktivnosti su realizovane u okviru projekta "Obrni krug" koji je finansijski podržalo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva na јavnom konkursu za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija iz oblasti Zaštite životne sredine u saobraćaju za 2023. godinu, a u realizaciji NVO Udruženja biologa Crne Gore "Cellula" – rekla јe Vukčević.

Ona јe izrazila zahvalnost Udruženju ljubitelja Gorice i prirode na saradnji u realizaciji aktivnosti.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. septembar 2024 02:50