Sa sjednice Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva / - MDUP
15/03/2024 u 18:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Saradnjom nadležnih institucija i PKCG omogućeno otvaranje plaža 1. maja

U Privrednoj komori Crne Gore danas je održana sjednica Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva na kojoj se raspravljalo o planiranim aktivnostima u pripremi ljetnje turističke sezone.

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine će pristupiti revidiranju ugovora uz novi cjenovnik do kraja kupališne sezone.

- Nova bodovna politika i sistem planiranja kupališta biće primijenjeni na prvom sljedećem tenderu čija priprema će započeti u trećem kvartalu, a isti će biti sproveden na vrijeme, za razliku od dosadašnje prakse - naveli su iz ministarstva.

Takođe, ministarstvo je pristupilo izradi Programa privremenih objekata u zoni morskog dobra, u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, a koji će biti usvojen do kraja marta 2024. godine.

- S obzirom na nadolazeću ljetnju turističku sezonu i važnost adekvatnog planiranja, ministarstvo se fokusiralo isključivo na postavljanje novih kupališta, dok će postojeća ostati nepromijenjena. Ova odluka donesena je s ciljem osiguranja pravovremenog početka turističke sezone, uz poštovanje zakonskih propisa - navodi se u saopštenju.

image

Sa sjednice Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva

- MDUP

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine je, kako ističu, osjetilo posljedice nerada, nemara ili možda loše namjere prethodnog menadžmenta, koji u skladu sa zakonom nije ništa učinio na pripremi Programa privremenih objekata u zoni morskog dobra, niti je otpočelo pripreme ili stvaranje preduslova za sprovođenje tenderskih procedura.

- Cilj je da se Program privremenih objekata donese što prije, što predstavlja preduslov za raspisivanje tendera za zakup plaža i kupališta - saopšteno je.

Ministarstvo, kako navode, cijeni napore PKCG da pomogne u rješavanju ovog pitanja koje je od ključnog značaja za turističku privredu.

- U cilju ostvarenja uspješne turističke sezone i planiranog budžeta, ideja Javno preduzeće za morsko dobro (JPMD) i direktora Mladena Mikijelja da pravda konačno zakuca na vrata kupališta i da budu data u zakup pod pravičnijim i transparentnijim uslovima biće sprovedena fazno.

Uvažavamo argumente koje je iznijela PKCG koja zastupa privrednike koji zakupljuju plaže, te ćemo pokrenuti široki dijalog koji će ići u pravcu produženja dosadašnjeg roka zakupa plaža, odnosno izmjene legislative u navedenom pravcu - saopštili su iz ministarstva.

Naglašavaju da će se ova uspješna saradnja Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Ministarstva ekologije, turizma, održivog razvoja i razvoja sjevera, JPMD-a i PKCG-a nastaviti i u narednom periodu kroz striktnu kontrolu poštovanja svih ugovornih obaveza zakupaca plaža, a naročito izdavanja fiskalnih računa, a sve na korist građana Crne Gore.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:27