Mjesna riva u Bigovi / foto: B.M.
20/08/2024 u 20:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Turistički kapaciteti Bigove popunjeni

Turistički kapaciteti ribarskog sela Bigovo, koje raspolaže se oko 500 ležajeva, trenutno su popunjeni, saopštio je aktivista Mjesne zajednice Glavatičići-Bigovo i njen nekadašnji dugogodišnji predsjednik, Stanko Lazarević.

On je Radiju Kotor kazao da se cijena noćenja kreće od 50 do 60 eura. Lazarević je naveo da su gosti koji borave u Bigovi pretežno iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Rusije, Ukrajine i Francuske.

Uz ocjenu da Bigova ove turističke sezone, u odnosu na prošlogodišnju, bilježi manji broj gostiju dva do tri odsto, Lazarević ističe tradicionalno gostoprimstvo mještana, kao i čisto more i plaže u kojima posjetioci uživaju.

On je podsjetio da se snabdijevanje pitkom vodom u Bigovi obavlja putem bunara i cistjerni i rekao da se nada da će Donjogrbaljska sela naredne godine dobiti vodu iz javne vodovodne mreže na čijoj izgradnji se radi u okviru projekta Bigova bay, prenosi Radio Kotor.

- Vodovodna mreža je u gruboj fazi došla do Bigove, a voda još nije potekla. Sada je sve na Opštini Kotor koja treba da uradi tercijalni projekat. Nadamo se da bi Bigova sljedeće godine mogla dobiti pitku vodu iz javnog vodvodnog sistema. Takođe, naše mjesto nema ni kanalizacionu mrežu, pa se nadamo da će i njena izgradnja biti uz projekat Bigova bay- kazao je Lazarević.

On je dodao da MZ lokalnoj upravi često ukazuje na potrebe mještana, prije svega redovan odvoz smeća, te komunalnu higijenu.

U Herceg Novom 30,71 hiljada turista

- Prvi kontejner je od centra mjesta udaljen kilometar. Zbog toga se smeće nerijetko ostavlja na raznim mjestima, pa ga mi iz MZ sakupljamo i odnosimo u kontejner. Imamo dvije kontejnerske stanice koje se redovno prazne, ali nam u centru sela nedostaju kontejneri- naveo je Lazarević.

Kada je u pitanju autobuski prevoz, uglavnom je, kako je kazao, redovan. Autobus, kako je precizirao, saobraća do Osnovne škole „Nikola Đurković“ na Radanovićima, a osim desetak učenika usluge prevoza koriste i mještani Bigove, Glavatičića, Lješevića i Pobrđa.

- Bigova nema autobusko stajalište - mi smo na selu nekako zapostavljeni. Mnogo puta smo se obraćali raznim opštinskim službama da nam se ono izgradi, ali do danas ništa od toga-  nveo je Lazarević.

Inače, Bigova ima samo jedan restoran i jednu prehrambenu prodavnicu.

- Mještani se mahom bave turizmom, a desetak porodica ribarstvom- zaključio je Lazarević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. septembar 2024 18:18