Zaštićena područja / - MERT
20/06/2024 u 15:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vlada proglasila Sopot i Dražin vrt trajno zaštićena područja u moru

Vlada Crne Gore je, na predlog ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimira Martinovića, usvojila Odluku o proglašavanju zaštićenih područja „Sopot“ i „Dražin vrt“.

Ministar Martinović je kazao da zaštita područja Sopot i Dražin vrt ima višestruki značaj.

- Ovi morski lokaliteti predstavljaju staništa biljnog i životinjskog svijeta, koji su ključne za očuvanje bioraznolikosti Jadranskog mora.

Trajnom zaštitom ovih područja, ne samo da se čuvaju prirodni resursi, već se i promoviše ekoturizam, koji može doprinijeti održivom razvoju lokalne zajednice - poručio je ministar Martinović.

Istakao je da, pored ekološkog značaja, ova inicijativa ima i edukativnu vrijednost jer podiže svijest o važnosti očuvanja prirodnih staništa.

- Takođe, doprinosi međunarodnim naporima u zaštiti morskih ekosistema, čime Crna Gora potvrđuje svoju posvećenost globalnim ekološkim standardima i ciljevima održivog razvoja -rekao je Martinović.

Napomenuo je da trajna zaštita ovih lokaliteta ima i značajnu ulogu u procesu pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji.

- Ova inicijativa pokazuje posvećenost Crne Gore ispunjavanju mjerila EU, što je ključan aspekt za ulazak u Uniju. Održiva zaštita prirodnih resursa i postizanje visokih standarda u upravljanju životnom sredinom važni su koraci ka evropskim integracijama - naveo je ministar Martinović.

Iz ministarstva podsjećaju da je u novembru 2023. godine Agencija za zaštitu životne sredine, kao nadležni organ, finalizovala Nacrt Studije zaštite za spomenik prirode lokaliteta “Sopot” i “Dražin vrt”.

Ministarstvo je u skladu sa zakonskom procedurom sprovelo javnu raspravu za Nacrte Odluka i Studiju za oba područja u periodu od 22.1. do 20.2.2024. godine (30 dana) i objavilo Izvještaj sa javne rasprave.

Ukupna površina zaštićenog područja „Sopot“ iznosi 34,348 m² (3,43 ha), dok površina zaštićenog područja “Dražin vrt” iznosi 13,445 m² (1,34 ha). Obje parcele su u potpunosti u vlasništvu države Crne Gore, odnosno Opštine Kotor, i to u obimu prava svojine 1/1 - država Crna Gora, opština Kotor.

Na oba lokaliteta je prisutno prioritetno Natura 2000 stanište podvodnih morskih grebena (1170), kao i staništa vrulja koja su visoko vrednovana jer se radi o staništima koja su izuzetno retka, bogata živim svetom. Najvažnija je brojnost i dubina kolonija zaštićene vrste zlatnog korala (Savalia savaglia) na ova dva lokaliteta, što predstavlja specifikum na nivou Sredozemnog mora.

Ove kolonije, osim što spadaju među najbrojnije u Sredozemnom moru, nalaze se i na relativno malim dubinama, tj. većina na 15-25 m, iako se ova vrsta generalno nalazi na dubinama ispod 50 m. To je izuzetno neobično i u ovom broju jedinstveno!

Područja koja su zaštićena nalaze se u zoni Morskog dobra, shodno čemu je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore određeno za upravljača oba zaštićena područja.

Proces pridruživanja EU iskoristiti za proširenje i unapređenje zaštićenih područja

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 16:05