/ - FOTO: SHUTTERSTOCK
04/03/2024 u 14:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ANKETA: Građani (ne)podržavaju ukidanje radne nedjelje

Čitaoci portala Dan u našoj anketi izjasnili su se da nisu za vraćanje radne nedjelje tokom turističke sezone.

Naime, naši čitaci, njih 41, 93 odsto, smatra da to ne bi bio dobar potez, dok je 40,43 odsto za potpuno vraćanje radne nedjelje.

Mnogi naši čitaoci, oko 17,64 odsto smatra da bi bilo poželjno vratiti radnu nedjelju tokom turističke sezone.

image

Rezultati ankete

- PORTAL DAN

Većinom su glasali čitaoci iz Crne Gore, a glasali su iz susjedne države, Srbije, 106 njih.

image

Rezultati ankete

- PORTAL DAN

Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano da se ponovo uvede radna nedjelja u trgovinama tokom pet mjeseci turističke sezone. To znači da bi nakon više od četiri godine građani mogli trgovati i nedjeljom i to u periodu od 1. juna do 31. avgusta i od 1. decembra do 31. januara.

Đeljošaj predlaže uvođenje radne nedjelje tokom sezone

Ministar Nik Đeljošaj je Nacrt zakona poslao Sekretarijatu za zakonodavstvo na mišljenje, nakon čega ide prema Vladi, a potom Skupštini na usvajanje. 

Ministarstvo rada podržava predlog Ministarstva ekonomskog razvoja, a radnici koji budu radili nedjeljom imaće uvećanu dnevnicu 80 odsto i pravo na dodatni slobodan dan.

- Naravno da će ljudi koji budu pristali da rade nedjeljom za vrijeme sezone po Zakonu o radu dobiti drugi dan zamjene ili  kompenzaciju kako to već bude kroz socijalni dijalog rečeno - poručila je ministarka rada Naida Nišić.

Iz Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) ocjenjuju da će vraćanje radne nedjelje tokom turističke sezone u određenoj mjeri doprinijeti povećanju ekonomske aktivnosti i boljoj valorizaciji turističke sezone.

Sa druge strane, u Uniji slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) smatraju da odluka o ponovnom uvođenju radne nedjelje treba da bude donesena nakon što se o tome izjasni Socijalni savjet.

Podsjećamo, neradna nedjelja u Crnoj Gori za više od 37 hiljada zaposlenih u trgovini primjenjuje se od oktobra 2019. godine. Iz Vlade Crne Gore tada je saopšteno da „priroda posla i organizacija rada u sektoru trgovine ne zahtijevaju rad nedjeljom" i da je cilj promjena da se unaprijedi položaj radnika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 02:56