дритан абазовић / - дан
20/09/2021 u 11:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абазовић: Еколошка држава jе наjвећа компаративна предност Црне Горе

Будућност функционисања нашег друштва почива на одрживом развоjу и он нема алтернативу, истиче потпредсједник Владе

„Еколошка држава jе наjвећа компаративна предност Црне Горе. Ипак, у земљи чиjа jе природа децениjама системски уништавана, национални бренд попут овог ниjе довољно искоришћен. Вриjеме jе да са риjечи пређемо на дjела и сви дамо допринос остварењу визиjе Црне Горе као стварне еколошке државе“, навео jе потпредсjедник Владе Црне Горе Дритан Абазовић поводом 20. септембра, дана када jе приjе тачно 30 година црногорска скупштина на Жабљаку усвоjила Декларациjу о еколошкоj држави Црноj Гори.

Потпредсjедник Абазовић наводи да jе Влада Црне Горе од свог формирања приjе десет мjесеци показала већи сензибилитет према природи од свих претходних, што показуjу резултати коjе jе постигла. У том смислу, потпредсjедник Абазовић напомиње да jе Влада показаним односом према Солани и Валданосу, те раскидањем концесионих уговора за изградњу малих хидроелектрана и стопирањем радова на њиховоj изградњи, доказала да се према природним богатствима може другачиjе односити.

„Ипак, то ни приближно ниjе завршен посао и преостаjе нам jош пуно рада како би резултати били што видљивиjи. Зато jе потребно радити на санирању црних еколошких тачака широм државе, санирању пожаром погођених подручjа, али и изналажењу рjешења за раскид штетних концесионих уговора за преостале мХЕ“, истиче потпредсjедник Владе Абазовић.

Наглашава да jе Црна Гора приjе тридесет година Декларациjом о еколошкоj држави дефинисала стратешко опредjељење земље да усваjа и примjењуjе наjвише стандарде и норме из области заштите животне средине, очувања природе и економског развоjа на принципима еколошки одрживог система. Наводи да jе данас Црна Гора са пет националних паркова, шест паркова природе и 20 одсто заштићене териториjе, земља невjероватног природног потенциjала, коjу препознаjу и међународни партнери. Напомиње да се под Унеско заштитом налазе НП „Дурмитор“ и слив риjеке Таре, а да имамо и три Рамсар подручjа: НП „Скадарско jезеро“, резерват „Тиватска солила“ и „Улцињска солана“.

„Будућност функционисања нашег друштва почива на одрживом развоjу и он нема алтернативу. Неопходним реформама у преговарачком процесу са ЕУ, коjе се вежу за поглавље 27, ускладићемо наше еколошке политике са европским стандарднима и њиховим законодавством. Дубоко вjеруjем у то да ће у будућности примаран фокус интересовања грађана бити зелене политике, па да ће умjесто пописа важниjа бити заштита биодиверзитета, умjесто стихова химне стратегиjа смањења емисиjе штетних гасова, а умjесто вjеронауке нечиjи политички став о обновљивим изворима енергиjе. Градимо бољу будућност, за сваку кап и за сваки лист еколошке Црне Горе“, закључио jе потпредсjедник Абазовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:09