Потпредсједник Владе Дритан Абазовић / - ФОТО: ГОВ.МЕ
30/07/2021 u 13:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Абазовић: Роми ће наћи своjе мjесто под сунцем Црне Горе

Влада је ту да пошаље jасну поруку ромскоj заjедници да jе више него добродошла у пуну инклузиjу, казао је потпредсједник Владе

Инклузиjа Рома ће бити значаjниjа него што jе била и они ће наћи своjе мjесто под сунцем Црне Горе, као и остали грађани у нашоj држави. То jе наша обавеза и дужност, загарантована Уставом, а не добра воља поjединца или институциjе – навео jе потпредсjедник Владе Црне Горе у уводном обраћању на догађаjа коjи jе организован поводом Међународног дана сjећања на ромске жртве холокауста.

Абазовић jе саопштио да се обиљежавање 2. августа, Дана сjећања на ромске жртве холокауста коначно одржава и у Црноj Гори, наглашаваjући да jе Влада ту да пошаље jасну поруку ромскоj заjедници да jе више него добродошла у пуну инклузиjу, у jедноj новоj и модерноj Црноj Гори у коjоj не постоjе грађани другог реда.

Напомињући да jе 30 до 50% свих жртава холокауста били припадници ромске популациjе, Абазовић jе назначио да на све жртве треба гледати идентично, независно од њиховог бекграунда и саосjећати се са оним што се десило и то само са jедним циљем - да се то више никад не понови.

– Надам се да ћемо учињети све да грађанско друштво у Црноj Гори заживи, да прошлост оставимо далеко иза нас, да градимо jедну љепшу, позитивниjу будућност, будућност инклузиjе свих људи, свих народа без разлика, да градимо jедно богато друштво и да се сjећамо невиних жртава из прошлости – закључио jе Абазовић у свом говору.

Обиљежавање 2. августа организовало jе Министарство правде, људских и мањинских права - Дирекциjа за инклузиjу Рома и Египћана у сарадњи са Црногорским народним позориштем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

22. septembar 2021 01:25