/ Foto: Facebook ACV
25/10/2024 u 20:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

ACV: Sistematizacijom povećan broj radnih mjesta, nekima će plate biti niže, neki će zadržati postojeće

Novom sistematizacijom u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo broj radnih mjesta sa 60 povećan je na 72. Kako su Gradskom portalu saopštili iz ACV, trenutni broj zaposlenih u Agenciji je 49.

– Sistematizovana radna mjesta ne znače i popunjena jer će to zavisiti i od raspoloživosti kadrova na tržištu, posebno  u dijelu potrebe jačanja usko stručnog kadra sa iskustvom u vazduhoplovstvu koji je deficitaran. Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo  jednoglasno je 21. oktobra usvojio Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta za unapređenje rada Agencije, koja se ne finansira iz državnog budžeta – navode u ACV.

Direktor Agencije je predložio novu sistematizaciju jer je, tvrde u ACV, između ostalog, postojeća zastarjela u odnosu na radne aktivnosti i definisane oblasti nadležnosti u skladu sa nacionalnom i regulativom Evropske unije.

– Došlo je do reorganizacije sektora i drugih organizacionih jednica, te je planirano balansirano povećanje ekspertskog kadra, poput inženjera i pilota, prije svega u obastima koje se bave sigurnošću i bezbjednošću. Osim usko stručnog kadra sa iskustvom u vazduhoplovstvu, jednoj instituciji ovih nadležnosti i odgovornosti potrebna je jača prateća stručna podrška pravnika vazduhoplovnom kadru, odnosno opšteg stručnog kadra koji je potreban za sveobuhvatan i efikasniji rad ACV. S obzirom na to da je ACV godinama plaćala eksternu podršku za usluge komunikacije, predviđeno je i jačanje saradnje u toj oblasti direktno iz institucije, posebno sa medijima, u cilju transparentnijeg rada – istakli su.

Iako su postojale spekulacije da će i obračunska vrijednost koeficijenta u ACV biti povećana, oni su to demantovali. Navode da je povećanje plata planirano shodno programu Evropa sad 2, odnosno povećanju zarada od 1. oktobra ove godine.

– U smislu pratećeg pravilnika uz sistematizaciju – koeficijenti su u skladu sa složenošću poslova, a zarade će biti prema ostvarenim rezultatima rada i neće izlaziti iz okvira finansijskog plana. Ovo podrazumijeva da će pojedinim zaposlenima zarade biti niže, određenom broju zaposlenih zadržane dodadašnje, a onima koji ostvaruju razultate u radu će biti povećavane, u skladu sa napredovanjem – objasnili su.

Tvrde i da nema govora da će, shodno određenim medijskim natpisima, plata arhivaru biti oko 2.000 eura.

– Ukazujemo da nijesu tačne spekulacije koje se pojavljuju u javnosti da će zaposleni u arhivi ACV-a imati platu od 1.800 ili 2.000 eura ili slične manipulacije. Rukovodstvo ACV poštuje striktna pravila EU za potrošnju i vodi računa o svakom euru potrošnje u skladu finansijskim planom i utvrđenim limitima. Takođe, ACV ima pozitivno mišljenje DRI na finansijsko poslovanje, koje će novom sistematizacijom unapređivati – kazali su u ACV.

Na pitanje da li plata direktora ACV Ivana Šćekića, koja je uz sve dodatke viša od 5.000 eura, opravdano visoka s obzirom na to da je riječ o zaradi koja je veća i od plate Vrhovnog državnog tužioca, premijera, predsjednika države… iz ACV dodaju da je zarada direktora nije baš tolika.

– Plata direktora Agencije ne košta državni budžet. U skladu je sa odgovornostima koje ovo mjesto podrazumijeva u vazduhoplovnoj vlasti i po ugovoru iznosi 3.900 eura, uvećana za posebni dio zarade i minuli rad. Uz naknadu za učešće u radu Nacionalnog odbora, ukupan mjesečni prihod je znatno niži od 5.000 eura. S obzirom na to da se ova zarada ne isplaćuje iz budžeta Crne Gore, već iz Eurokontrola, odakle se dominantno finansira ACV, uporediva je sa tom institucijom ili vazduhoplovnom industrijom koju kontrolišemo, a u kojoj su visoke zarade.

Vlada smijenila člana Savjeta ACV Velibora Mrdaka

Primjera radi, plata direktora vazduhoplovne vlasti je 5 puta niža od početne plate direktora jednog sektora Eurokontrola – npr. za rutne naknade od kojih se ACV finansira – zaključili su u ACV.

Naknada za nacionalni odbor za upravljanje vazdušnim prostorom je, prema podacima koje je Šćekić dostavio Agenciji za sprječavanje korupcije iznosi 342 eura i isplaćuje se mjesečno.

(Gradski portal)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. oktobar 2024 20:15